KULTURA

Praznik vina in česna v Novi vasi nad Dragonjo

Piran, 19. julij 2017
Odlično domače vino, istrski česen in druge kulinarične dobrote 22. in 23. julija v Novo vas vabijo ljubitelje pristnega istrskega vzdušja. Na slikovitih dvoriščih bodo vaščani prikazali stare običaje, večer pa bo z glasbo in plesom popestrila tipična vaška fešta. 

Stojnice z dobrotami Foto: TZP

Nova vas bo tudi letos zaživela z bogato ponudbo vina, česna in drugih domačih dobrot. Turistično združenje Portorož v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Nova vas že šestič  zapored prireja etnografsko prireditev, ki v ospredje postavlja tipične lokalne produkte, med katerimi ima česen v novovaški zgodovini posebno mesto. Domačini še danes radi povedo, da so prav zaradi prodaje česna uspeli zgraditi cerkveni zvonik in druge vaške znamenitosti, zaradi katerih je stara istrska vasica v piranskem zaledju tako očarljiva. 
Novovaščani se radi pohvalijo tudi z vini, ki v odmaknjenih istrskih vaseh zorijo že stoletja. Tu kraljujeta malvazija in refošk, ki ju domačini hranijo v svojih kleteh kot dragocenost.  

V istrski prehrani se česen kot začimbo uporablja predvsem za pripravo ribjih in mesnih jedi, zelenjavnih minešter, omak, solat in polpet. Avtohtoni istrski česen je prepoznaven po rdeči ovojni lupini, velikih zdravih strokih in bogatem okusu. Navadno ga istrski kmetje pobirajo v začetku julija. Je naravni antibiotik, saj deluje protivnetno, protibakterijsko in protivirusno. Velja za bogat vir kalcija, fosforja in vitamina C. 


Istrski česen Foto: TZP

Praznik se bo začel v soboto, ob 16. uri, ko bodo domačini odprli vrata svojih slikovitih dvorišč in na stojnicah ponudili svoje pridelke in dobrote, pripravljene po tradicionalnih receptih. Od rdečega istrskega česna, česnovih namazov in juhe ter domačega kruha z oljkami in česnom, do vloženih peskov oziroma poganjkov mladega česna. Med drugim bodo obiskovalci na vodenem ogledu spoznali vaške znamenitosti in se na delavnici preizkusili v izdelovanju sveč. Humorist in godec Vitorjo (Du, jes?) bo igral domače viže in poskrbel za pristno vaško vzdušje. Ob 19.30 se bo z mimohodom Pihalnega orkestra Piran in uradnimi nagovori predsednika Krajevne skupnosti Nova vas Davorja Kolenca, predstavnice Turističnega združenja Portorož Maje Plahutnik Nahtigal in župana Občine Piran Petra Bossmana uradno odprl šesti Praznik vina in česna. Večer bodo popestrili Folklorno društvo Val Piran, vokalna skupina italijanske skupnosti Nova vas pri Brtonigli, Laurylin in Platana.
V nedeljo bo program popestrila še Emilija Pavlič z delavnico istrske kulinarike za otroke in glasbenik ter humorist Goran Velikonja.
 
Organiziran bo brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Bernardin-Portorož-Lucija-Sečovlje-Nova Vas. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana v soboto: ob 15.30, 17.30, 19.30, 20.30, zadnji povratek iz Nove vasi ob 24.00. Odhodi iz Pirana v nedeljo: ob 15.30, 17.30, 19.30, zadnji odhod iz Nove vasi ob 22.00.

TZP