TRADICIONALNI PRAZNIK

Praznik sv. Jurija poveže vse, ki imajo radi Piran

Piran, 23. april 2018
Včerajšnja nedelja v Piranu je minila v znamenju obeležitve praznika sv. Jurija. Doslej je praznik potekal skupaj s solinarskim, letos pa se bo slednji obeležil konec avgusta.

Foto: Nataša Fajon

Pirančani so se v davni preteklosti v pomladnem času pripravljali na začetek solinarske sezone. Ob dnevu sv. Jurija, zavetnika mesta, so se mnoge družine preselile v soline, kjer so preživele vse poletje. Tradicijo solinarske družine ohranjajo v Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini, v sklopu katere deluje La famea dei salinai, ki se je tudi včeraj z vsem svojim imetjem podala delovnemu poletju naproti. V spremstvu Pihalnega orkestra Piran in someščanov se je družina vkrcala na ladjo Pyros, ki jih je odpeljala v soline.

Praznovanje se je sicer začelo že zjutraj z budnico pihalnega orkestra. Ko so se meščani zbrali na trgu, sta združena piranska zbora slavnostno zapela Himno sv. Juriju, po nagovoru župnika Zorka Bajca in blagoslovitvi kipa sv. Jurija, slednjega so nato v procesiji prenesli do stolne cerkve, kjer je potekala maša v slovenskem in italijanskem jeziku.

Foto: Nataša Fajon

Lani so namreč prvič po drugi svetovni vojni nedeljski maši prisostvovali tudi Pirančani, ki so se izselili v povojnem obdobju. Pred tem sta bili maši ločeno, za nekdanje Pirančane v soboto v italijanskem jeziku, za sedanje pa v nedeljo. Zgodovinski dogodek je tako združil vse, ki ljubijo Piran, nekdanje Pirančane, ki so ga morali zapustiti, tiste, ki so se odločili ostati, in tiste, ki jih je pripeljala ljubezen do njega.

Župnik Zorko Bajc je upravičeno ponosen, da mu je združitev po osemnajstih letih župnikovanja in petnajstih letih obeleževanja praznika sv. Jurija le uspela, najpomembneje pa je, da se ob priložnosti povežemo med sabo, ne glede na svetovni nazor, ki mu pripadamo, je dejal. Poleg praznika so se nekdanji Pirančani udeležili tudi odprtja razstave o piranskem duhovniku, blaženem Francescu Bonifaciu V imenu Boga v službi ljudstva, ki so jo postavili v Tartinijevi hiši.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Razstava “vražjih” gramofonskih plošč