OKOLJE PIRAN SPOROČA

Poziv Okolja Piran k odstranitvi okuženih palm

Piran, 9. januar 2018
Iz piranskega Okolja sporočajo, da se na območju občine Piran nadaljuje akcija zatiranja palmovega vrtača (Paysandisia archon), in obveščajo vse lastnike palm, da so jim na voljo za pomoč pri odstranitvi okuženih palm.

Foto: Palmov vrtač, vir: Wikipedia

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je palmov vrtač zelo trdovraten in agresiven škodljivec, ki ga je treba zatreti takoj, saj bodo sicer naši vrtovi, javni parki in zelenice ostali brez palm. Prav zato je še posebej pomembno čimprejšnje in sočasno ukrepanje na vseh vrtovih. Okolje Piran in Občina Piran bosta organizirano pomagala vsem lastnikom palm, ki se bodo zaradi okuženih dreves obrnili nanje.

»Odstranitev nižjih palm, prevoz in zakop 1 m globoko v zemljo bo Okolje izvedlo za 30 EUR, za višje palme, pri katerih je potrebna uporaba višinske košare ali platforme, pa znaša strošek 60 EUR. Razliko do polne višine stroškov bo pokrila Občina Piran, ki je že v letu 2017 zagotovila tudi ustrezno zemljišče za zakop odstranjenih palm. V zvezi s terminom odstranitve palme pokličite na tel. št. 041 273 195 ali 05 6175040 in se dogovorite za podrobnosti,« so zapisali.