ZDRAVJE

Poze moči – spremenite svojo držo in spremenili boste svoj svet

Se strinjate, da posameznikovo počutje odločilno vpliva na njegovo telesno držo? Ko smo veseli in ponosni, stojimo pokončno, ko smo žalostni in v bolečinah, pa nas kar vleče skupaj, kajne?

Hodim po prepolni ulici. Ljudje hitijo v službo, mladina brezskrbno in nasmejano v gručah zavzema vso ulico, otroci bezljajo, starši pa se podijo za njimi, dame s polnimi vrečkami iz mondenih trgovin, gospodinje s torbami z zalogami za družine in mladi mišičnjaki z velikimi tetovažami po celem telesu, vsa ta množica ljudi mi prihaja naproti. Nekaj časa se umikam, hodim levo in desno. A naenkrat se odločim, dvignem brado, se izprsim, pogled usmerim naprej v daljavo, na ustnice prikličem nasmeh in hrabro zakorakam. Naenkrat se zgodi nekaj nenavadnega – ljudje se mi pričnejo umikati. Pred menoj se odpre »avtocesta«. Vsi se umikajo, tudi tetovirani mišičnjaki. Le kaj se je zgodilo?

Ne potrebujemo strokovnjakov, da bi nam dokazovali, da naša čustva vplivajo na našo telesno držo. Ko smo veseli, se smejimo, ko se počutimo zmagovalno, v zrak stegujemo roke, skačemo in kričimo, ko želimo pokazati svojo moč, se vzravnamo in damo roke v bok. Nasprotno se zgodi, ko smo žalostni, poraženi in ponižani.

Ali ste kdaj opazovali, kaj se z vami dogaja, ko pridete v prostor, poln ljudi? Ste med tistimi, ki se nekako »skrije« ob steno in varno opazuje, koga v prostoru pozna, in se mu šele nato pridruži? Ali med tistimi, ki pogumno zakoraka na sredo prostora, vsem nameni širok nasmeh in se takoj začne pogovarjati?

Naše obnašanje in rezultati dela so odvisni od našega počutja (fiziologija – zdravje/bolezen), od čustev (sreča/žalost), občutkov (hrabrost/strah) in misli (kaj mislim o sebi – samopodoba).

Pomislite na prestrašeno profesorico, ki pride v razred dijakov na poklicni šoli. Dijaki jo »požrejo« v trenutku. A prav vsi smo imeli kakšno drobno učiteljico, ki je bila strah in trepet. Zakaj?

No, pa se vrnimo k strokovnjakom, še prej pa se poskušajte spomniti na novozelandske športnike, ki pred vsako tekmo zaplešejo hako. Nekaj kričijo, kažejo jezike, mišice in nasprotniku pošiljajo grozeče poglede. Nevtralnemu opazovalcu se zdijo smešni. A le nevtralnemu opazovalcu!
Strokovnjaki z ameriške univerze so ugotovili, da naše obnašanje deluje tudi v obratno smer. Če skačemo od veselja, ko smo srečni, tudi ko smo nesrečni, postanemo srečni, če skačemo od veselja. Naj povem bolj preprosto. Ko nam pade samozavest, povesimo pogled. Če pa se v tistem trenutku izprsimo, dvignemo pogled in damo roke v bok (poza generala), se čez čas naša samozavest dvigne.

V raziskavi je skupina študentov nekaj časa stala v pozah poraza oz. nemoči. Druga skupina je isti čas prebila v pozah moči. Nato so opravili intervju za službo pred komisijo naključno izbranih ljudi, ki niso vedeli, v kakšni pozi je kdo stal. Rezultat je presenetil vse. Vsi, ki so stali v pozi moči, so odgovarjali veliko bolj samozavestno in bili »sprejeti« v službo.

Recept: pred pomembnim sestankom, razgovorom ali preden se odpravite na ulico, se postavite v pozo moči. To so lahko: poza generala, objemalca stola ali kavboja. Predvsem pa dvignite brado, izprsite se, pogled usmerite v daljavo in si na usta narišite nasmeh. V tem položaju ostanite do dve minuti in postali boste veliko bolj samozavestni in odločni!

Poskusite in se prepričajte! Mogoče se vam bo na začetku zdelo neumno, a s časom boste začutili energijo, ki bo preplavila vaše telo. Ne verjamete? Pomislite, kaj naredi gorila, ko dokazuje svojo moč. Izprsi se, se tolče po prsih in strašno zarjove.

General: noge v razkorak, roke v bok, izprsite se, brada gor in pogled v daljavo

Objemalec: usedete se in z rokama objamete sosednje stole

Kavboj: usedete se, nogi položite na mizo in roki sklenete za glavo

Povezane vsebine:

Si to, kar razmišljaš!

Mojmir Kovač