POLICIJA OPOZARJA

Povečan nadzor nad telefoniranjem med vožnjo

Koper, 14. januar 2018
Jutri se začne poostren nadzor nad telefoniranjem med vožnjo. Povečan nadzor bodo policisti na območju celotne obale izvajali do 26. januarja 2018.

Foto: WP

Kot so zapisali na Policijski upravi Koper, se uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo povečuje, takšno ravnanje pa ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost.

Zato udeležence v prometu obveščajo, da bodo v času med 15. in 26. januarjem povečali nadzor nad uporabo naprav in opreme, ki ovirajo voznike med vožnjo.

“Motnje pozornosti med vožnjo, kamor štejemo tudi uporabo mobilnih telefonov in drugih zgoraj naštetih naprav, so lahko tudi dejavnik nastanka prometnih nesreč. Po nekaterih tujih raziskavah je tveganje za nastanek prometne nesreče kar štirikrat večje, če med vožnjo govorimo po telefonu,” so pojasnili.

Po naši zakonodaji je telefoniranje med vožnjo dovoljeno le, če imamo v vozilu vgrajeno napravo za prostoročno telefoniranje. A na policiji telefoniranje med vožnjo kljub temu odsvetujejo, saj moramo vso pozornost posvetiti vožnji.

Včasih se uporabi mobilnega telefona na poti ne moremo izogniti, sploh v kakšnih nujnih primerih, zato na policiji še opozarjajo, naj takrat raje ustavimo nekje zunaj vozišča in pot nadaljujemo po končanem pogovoru. Tako ne bomo ogrožali ne sebe ne drugih, saj je samo takšno ravnanje res varno.