RAZMIŠLJANJA

Postavite si cilje, novo leto je že tu!

Ali ste se mogoče kdaj vprašali, koliko časa boste še živeli? Ali se sploh zavedate, da smo kot paštete in imamo omejen rok trajanja? Ste se kdaj vprašali, če sploh živite svoje življenje ali živite po željah nekoga drugega?

Najverjetneje ste že opazili, da se vrtimo v krogu. Nikakor ne moremo izstopiti iz rutine, služba, družina, poletni dopust, plačevanje položnic in gledanje neumnih TV serij. Zakaj kljub temu da delamo več in dlje, ne napredujemo in ne dosežemo svojih skritih sanj?

Glavni razlog je to, da si ne postavimo osebnih ciljev ali pa ciljamo napačno tarčo. Pravijo, da kapitan, ki ne ve, v katero luko mora, tava po širnem morju. Če si sami ne postavimo ciljev, potem žal uresničujemo cilje drugih. Res je! Drugi nam postavijo cilje in mi jih živimo. To je lahko šef, partner, prijatelji, država …
Konec leta je simboličen začetek novega življenja. V tem obdobju vsi govorimo, da bo drugo leto boljše. Nekateri si postavljajo cilje, za katere vedo, da jih ne bodo uresničili. Tako imamo vsako leto več kilogramov, fizično smo slabše pripravljeni, dopust je krajši in siromašnejši, nosimo obleke, ki smo si jih kupili že pred leti …

Zakaj si postavljamo cilje?

Namen postavljanja ciljev je predvsem ta, da se poglobimo v svoje sanje, želje in hrepenenja ter naredimo načrt, kako bomo tako stanje na določen dan v prihodnosti tudi dosegli.

Rezultat sistematičnega postavljanja ciljev naj bi bil ta, da dosežemo več v krajšem času, smo bolj motivirani, izboljšamo svojo učinkovitost, se lažje osredotočamo na prioritete ter postanemo bolj organizirana osebnost. Posledično vse to pripelje tudi do povečane ravni samozavesti in večjega nadzora nad svojim življenjem.

Kako si postavimo cilje?

Cilje si je potrebno postaviti na pravilen način, najprej pa jih je potrebno uresničiti v lastni glavi. Recimo, da si gradite novo hišo; bolj podrobno boste hišo opisali arhitektu, bolj bo ta hiša vaša. Če enostavno poveste, da si želite hišo, bo arhitekt narisal svojo idejo o hiši, ne glede na vaš okus in potrebe.

Obstaja kar nekaj metod postavljanja ciljev. Ena izmed najbolj popularnih je metoda SMART. Sam sem tej metodi dodal še črko E.

Smart je akronim, ki pomeni:

S = specifičen (kaj natančno hočemo). Npr: avto = barva, letnik, tip, vrednost, moč motorja … še več, videti se moramo, kako se vozimo v njem, kako se ob tem počutimo. Kaj mi pomeni ta avto, prestiž, posel, nujnost? Bolj kot si cilj razdelimo na majhne podrobnosti, večja je verjetnost, da ga realiziramo.

M = merljiv (koliko). Npr: avto = koliko stane, koliko časa bomo morali delati zanj, kolikšen kredit in obresti bo potrebno plačati.

A = izvedljiv, dosegljiv, as if now (sedanjik). Npr: avto = ali si res želim 12 mesecev »trpeti lakoto«, da si kupim ta avto? Cilji ne smejo biti pretirano visoki. Če zaslužimo 15.000€ na leto, ni realno razmišljati o tem, da si bomo v enem letu kupili avto za 100.000€. Take cilje že naša podzavest zavrže kot nerealne.

R = realističen (ali je pod našim nadzorom). Npr: če želimo kupiti avto, ki ga bodo začeli izdelovati leta 2020, si nakupa ne moremo postaviti kot cilj leta 2018.

T = časovni okvir (datum realizacije). Npr: avto si bomo kupili, točen časovni rok, 26.6.2018.

In še dodatek:

E = emocije (čustva). V vsak cilj moramo vključiti čustva: kako se bomo počutili (ponos, sreča, dokaz naše sposobnosti …), kako bomo proslavili realizacijo cilja in podobno. Pomembno je, da se zavedamo, da so čustva tista, ki nas vodijo. Zaradi čustev si ustvarimo družino, gremo v vojno in otroku kupimo igračo. Čustva so tista, ki vas bodo zares premaknila k cilju!

Pomemben del načrta realizacije ciljev je to, da si odgovorite zakaj ga želite doseči. Odgovorov mora biti veliko, najverjetneje bo prvih 10 univerzalnih, pravi razlogi pa bodo prišli na plano šele kasneje. Odgovor vam bo prinesel tudi resničen razlog, zakaj si želite doseči nek cilj. Na površino bodo prišla vaša prepričanja in vrednote. Cilj bo postal vaš!

Dajmo letos poenostaviti postavljanje ciljev. Postavite si le enega in ga »obdelajte« po smart-e metodi. Naj bo to vaš prvi pravi uspeh v letu 2018.

Saj res, ne smete pozabiti, da mora načrtu vedno slediti AKCIJA! Ni dovolj, da napišete najlepši načrt, že ZDAJ je potrebno začeti delati v smeri realizacije cilja!

Kar JUNAŠKO, USPELO vam bo!
Srečno!

Mojmir Kovač, 041 72 42 62, www.skid.si, www.mojmirkovac.si, www.lokali.info

Povezane vsebine:

Samopodoba in prevarantski sindrom

Karizma

Poze moči – spremenite svojo držo in spremenili boste svoj svet

Si to, kar razmišljaš!