PROSTORSKI NAČRTI

Portorožani dali zeleno luč občinskim načrtom

Piran, 2. februar 2018
Burni aplavzi drznim načrtom in ostri žvižgi peščici kritikov so bili rdeča nit včerajšnje javne razprave o treh prostorskih aktih, s katerimi želi Občina Piran urediti in povezati zaledni del Portoroža z njegovim središčem.

Razprava v Portorožu, avtor: Občina Piran

Kot so sporočili s piranske občine, je dvorana portoroškega Hotela Marko včeraj pokala po šivih, ko so predstavniki Občine Piran in izdelovalci podrobnih prostorskih načrtov Park cvetja, Med vrtovi in Ob Belokriški predstavili vsebino novih načrtov. Prisluhnilo jim je namreč več kot 150 občank in občanov, ki jim očitno ni vseeno za prihodnost svojega kraja.

Spomnimo, predlagani prostorski načrti urejajo območje znotraj naselja Portorož, kjer stanovanjsko gradnjo že desetletja predvideva prostorski plan. Pred leti je občina v ta prostor sicer skušala umestiti nove hotele in ga nameniti turističnemu razvoju, a so krajani in krajanke predlog zavnili. Njihovo soglasje bodo sedaj iskali z načrti, ki v ospredje postavljajo razvoj skupnosti.

Osrednje točke treh prostorskih aktov so tako stanovanjska gradnja, javne površine za srečevanje in druženje lokalnih prebivalcev, boljše in tesnejše komunikacije med njimi, nove parkovne in parkirne površine, ceste, pešpoti, zasaditve za ohranitev zelenega značaja tega dela mesta in seveda vsa infrastruktura za visoko kakovost življenja.

Del prostorskega načrta, avtor: Občina Piran

»Razpravljavke in razpravljavci so potrdili prepričanje župana Petra Bossmana, da so novi prostorski akti narejeni po meri Portorožanov. Potem ko je načrte občine že pred časom podprl svet Krajevne skupnosti Portorož, so včeraj to podporo neposredno izrekli tudi krajanke in krajani,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Ocenili so, da gre za korak v pravo smer, s katerim bo občina končno začela Portorož urejati tako, kot si zasluži. Pozdravili so odločitev za celovit in uravnotežen pristop pri pripravi obravnavnih dokumentov ter pozornost, ki jo je občina namenila njihovim potrebam. Poudarili so, da gre za območje, ki je bilo predolgo zanemarjeno in ki s svojo neurejenostjo zavira razvoj skupnosti. Še zlasti pa so bili naklonjeni uvedbi novega prometnega režima in infrastrukture, s katerimi občina načrtuje izboljšanje varnosti in pretočnosti prometa na območju šol in na Belem Križu, so še dodali.

Po njihovih besedah so kritike o pretirani gradnji, s katerimi je peščica nasprotnikov novim načrtom, predvsem iz vrst piranske civilne iniciative, skušala prepričati navzoče o neustreznosti prostorskih aktov, naletele na burno neodobravanje navzočih Portorožanov. Pojasnili so jim, da predlagana ureditev tega območja za Portorož ni le zaželena, temveč nujna, in občino pozvali, naj svoje načrte uresniči čim prej.

Vsem tistim, ki se javne razprave niso uspeli udeležiti, občina sporoča, da lahko svoje pripombe in predloge k predlaganim prostorskim aktom do 6. februarja 2018 posredujejo ne elektronski naslov obcina.piran@piran.si oziroma vpišejo v knjigo pripomb v prostorih javne razgrnitve.