5. ARTDOWNUP

Pomorski muzej Piran gosti razstavo del projekta ArtDownUp

Piran, 22. marec 2018
Center za komunikacijo, sluh in govor Portorož, Obalne galerije Piran in Pomorski muzej Sergej Mašera Piran letos že petič organizirajo mednarodni projekt ArtDownUp, ki je namenjen otrokom in odraslim z Downovim sindromom in drugačnimi potrebami.

Foto: Pomorski muzej

V ponedeljek in torek, 12. in 13. marca, so v Piranu potekale različne ustvarjalne delavnice. V Galeriji Hermana Pečariča so slikali z mentorico Miro Ličen ter oblikovali keramiko z mentorico Apolonijo Krejačič na temo ohranjene rimske arhitekturne dediščini v slovenski Istri, v Gledališču Tartini pa so z mentorjem Ganijem Llalloshijem slikali na temo Ivana Cankarja in skodelice kave ter izdelovali lutke in fotografirali.

Udeležencem, osebam z drugačnimi potrebami različnih starostnih skupin iz cele Slovenije in zamejstva, so se ponovno pridružili učenci in učitelji Riverside School iz Londona, letos prvič pa še z Danske ter uporabniki dnevnega centra Šentmar iz Kopra. Namen tega tradicionalnega projekta je vzpodbujanje kreativnosti in zlasti senzibiliziranje najširše javnosti v preseganju predsodkov do drugačnosti.

Ustvarjena dela so od 20. marca razstavljena v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran, v prihodnjih mesecih pa bodo projekt in nastala dela predstavljeni na več razstavah po Sloveniji.

Po besedah Franca Jurija, direktorja Pomorskega muzeja, so pri njih na ogled dela, nastala na temo Ivana Cankarja in rimskega gradbeništva, glineni izdelki pa se še sušijo in bodo razstavljeni v okviru projekta Come-in 16. junija.

»Razstava je res izjemna in ima tako kulturen kot človekoljuben pomen,« je še dejal Juri.

Če vam bo kakšen izdelek na razstavi všeč, lahko ponudite ceno in o njej obvestite Pomorski muzej, saj bo izkupiček šel naravnost v roke avtorja.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Nadja Terčon: Sergej Mašera sodi med glavne tvorce slovenske pomorske identitete

»Povezani smo ne le bolj obiskani, ampak se nas tudi dlje sliši«