ŠPORT

Od Pirana do Benetk – pomorska dogodivščina piranskih in beneških veslačic

Piran, 15. avgust 2017
Veslačice skupine “Voga veneta” iz Pirana, ki obuja beneški način veslanja, njegova posebnost je veslanje stoje, so se danes, ko je ves Piran še mirno spal, podale na dolgo pot proti Benetkam. Skupini, ki jo vodi Amalia Petronio, bodo vso pot stale, in to dobesedno, ob strani kolegice iz veslaškega društva “Giudecca” iz Benetk.

Foto: Manuela Rojec

Petindvajset pogumnih žensk na krovu dveh posebnih bark “caorlin”, bo ves čas pod nadzorom spremljevalne ekipe v motornem čolnu, ki bo poskrbela, da bo petdnevna morska tura potekala brezhibno. Caorlina je tip beneškega plovila, ki je primerno predvsem za beneško laguno.

Zanimivo pa je predvsem to, da je vpliv Benetk segal tudi do Slovenije, saj je naša tunera, s katero so Slovenci lovili tune na naši obali, v bistvu nekoliko predelana caorlina.

Foto: Manuela Rojec

150 kilometrov ni mačji kašelj, a če so ženske že leta 1700 vzdolž istrske in tržaške obale prevažale svoje izdelke v batani, topu in drugih lesenih barkah, bo uspelo tudi njim.

Pot od Pirana do Benetk ima namreč zgodovinski pomen. Gre za nekdanjo pomorsko trgovsko pot, po kateri so nekoč prevažali sol, zato se bodo veslačice po besedah Amalie Petronio hkrati poklonile spominu na stare običaje njihovih prednikov. Voga veneta ali veslanje stoje je namreč iz Pirana popolnoma izginilo, predstavlja pa pomemben del njegove preteklosti, saj ga je včasih poznalo vse Sredozemlje.

Po itinerarju morske pustolovščine naj bi ženski posadki po izplutju iz Pirana drugi dan opravili traso Grado – Bibione, nato krenili proti Caorlam, nadaljevali do Cavallina in za konec, peti dan prispeli v Benetke. Vsekakor pa se bo popotovanje v srce udeleženk zapisalo kot nepozabna in neponovljiva izkušnja, ki priča o tem, da prijateljstvo in sodelovanje podirata vse ovire. Ženske različnih generacij, v starosti med 25 in 65 let, z območij, kjer dvojezičnost predstavlja obogatitev kulturne identitete kraja, si želijo, da bi njihov podvig služil tudi kot zgled mlajšim generacijam.

Nataša Fajon