KULTURA

Poletni SloVečer z Agato Tomažič

Oddelek za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem v nizu kulturnih prireditev SloVečeri vljudno vabi na poletni SloVečer z Agato Tomažič, avtorico potopisne zbirke: “Zakaj potujete v take dežele?” (Cankarjeva založba, 2016).

Dogodek bo v torek, 27. junija 2017, ob 19. uri v atriju Pretorske palače in Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (dostop s Titovega trga in Garibaldijeve ulice, Koper/Capodistria).

Agata Tomažič se je po diplomi iz francoskega jezika s književnostjo in novinarstva zaposlila pri časopisni hiši Delo, kjer je več kot desetletje objavljala besedila v skoraj vseh novinarskih žanrih, leta 2015 pa je z objavo kratkoproznega prvenca Česar ne moreš povedati frizerki vstopila tudi v literaturo.

Zdaj je zaposlena na ZRC SAZU v Ljubljani kot promotorka raziskovalnih rezultatov.

Za izbor potopisnih reportaž Zakaj potujete v take dežele? je 8. junija letos na 16. Lirikonfestu prejela nagrado krilata želva Velenjske knjižne fundacije za najboljši literarni potopis preteklega leta, ki je bila letos podeljena prvič. Knjiga prinaša objave iz Delove Sobotne priloge in Pogledov, dodanih je še nekaj neobjavljenih in bolj literarno obarvanih besedil. Ni pomembno, ali avtorica popisuje dogajanje v Siriji, Libiji, turškem Kurdistanu, Malaviju, Armeniji ali Kočevskem rogu; vsem zapisom je skupen izbrušen slog in bogato besedišče, kar dokazuje, da se za dobro (novinarsko) zgodbo ni treba odpraviti na bojišče, temveč pretanjen pisec navdih za ubesedovanje najde lahko že v bližnji okolici.


Foto: Mateja Jordovič Potočnik