POLETNE PRIREDITVE

Poletni festival Piran vstopa v drugo polovico

Prva polovica letošnjega Poletnega festivala Piran je za nami. Veliki oder na Tartinijevem trgu je dobro služil tako glasbenikom kot plesalcem, uspešno pa si je svoj obstoj izboril tudi v soočenju z razbesnelo tramontano.

Gaj Žmavc in Tijuana Križman Hudernik, foto: Nataša Fajon

Tartinijev trg je ves minuli teden veljal za priljubljeno mesto srečanja vseh tistih, ki so si ob večerih zaželeli glasbene ali plesne predstave. Kot že četrto leto zapored je bilo poskrbljeno za oboje, obiskovalci pa so množično obiskali tako ene kot druge. Očitno sta ples in glasba kombinacija, ki se ravno prav dotakne od poletnega sonca pregretih čutil.

Gaj Žmavc, Tetiana Svetlična in Jure Masten, foto: Nataša Fajon

Kaj vse si lahko od letošnjega festivala obetamo, je dobro napovedal že otvoritveni večer ali večer v “blišču odrskih luči”. V njegovem objemu so zablesteli tenorist Martin Sušnik, ki je navdušil z arijama iz oper Turandot in Rigoletto ter znano neapeljsko kancono, Tonja Senčar Trio z vrhunskimi interpretacijami tujih in domačih uspešnic in mlada violinistka Ema Brlan, ki je ob spremljavi Katarine Lotrič na klavirju izvedla Montijev Czardasz. S prefinjeno govorico teles pa so glasbo nadgradili solisti Tijuana Križman Hudernik, Kenta Yamamoto, Tetiana Svetlična, Filip Jurič, Nina Noč, Aleks Theo Šišernik in Jelena Lečič z odlomki iz klasičnih baletnih predstav, Gaj Žmavc in Tijuana Križman Hudernik z odlomkom iz baleta Stabat Mater Edwarda Cluga, Siniša Bukinac, ki je plesal v coklah, ter duet Eva Tancer in Romana Fičur s svojo avtorsko koreografijo.

Tijuana Križman Hudernik in Kenta Yamamoto v baletu Dama s kamelijami, foto: Nataša Fajon

Solisti ljubljanske in mariborske operne hiše so pričarali čarobno vzdušje tudi na dan, ko je po Piranu divjala tramontana. Ta je namreč ostala pred vrati Tartinijevega gledališča, kjer so na odru želi bučne aplavze ob izvedbah odlomkov iz priljubljenih klasičnih baletov in sodobnih koreografij. Za vrhunec večera so poskrbeli Gaj Žmavc, Tetiana Svetlična in Jure Masten s premierno izvedbo povsem nove miniature, za katero je koreografijo “zagrešil” Gaj.

Anika Horvat, foto: Nataša Fajon

Oder na trgu je do konca tedna gostil še celovečerno baletno predstavo Dama s kamelijami, avtorski projekt Siniše Bukinca Romea in Giulio ter prvo predstavitev udeležencev plesnega seminarja Danc’s Piran, na njem pa so nastopili tudi Anika Horvat s koncertom ob svoji 25. letnici glasbenega delovanja, Tosca Beat in celjska Satchmo Dixieland Banda.

Tonja Senčar, foto: Nataša Fajon

Drugi teden festivala prinaša še nekaj izjemnih nastopov, pa tudi kakšno prijetno presenečenje, začenja pa se s ponovitvijo baleta Dama s kamelijami, v katerem v glavnih vlogah nastopajo solisti Tetiana Svetlična, Kenta Yamamoto, Aleks Theo Šišernik ter domačinka Tijuana Križman Hudernik.

Nataša Fajon