POLETNE PRIREDITVE

Poletje v Izoli

V slovenski Istri smo vstopili v vroče poletje. Tako v Izoli kot drugih obmorskih krajih letos
kar mrgoli obiskovalcev. Ti Izolo radi obiščejo predvsem zaradi njenih številnih ter raznolikih plaž in čistega morja. Sicer pa večere radi preživljajo na sprehodih in obisku ene izmed številnih restavracij v mestu ali na podeželju.

V prvi polovici leta 13 % rast števila realiziranih prenočitev

Prvi podatki za mesec junij so, podobno kot v preteklih mesecih, ponovno optimistični. V prvi polovici leta tako beležimo kar 13 % porast števila realiziranih hotelskih prenočitev v primerjavi s preteklim letom. Na Turističnem združenju Izola smo v juniju sicer zabeležili 11 % rast števila realiziranih hotelskih prenočitev v primerjavi s preteklim letom, podobno pa smo zabeležili tudi v drugih namestitvenih objektih za katere spremljamo število prenočitev.

Približno polovica izolskih gostov prihaja iz Slovenije. Med tujimi gosti pa je največ Avstrijcev (17 %), sledijo jim Nemci (7 %) in Italijani (3,2 %). Podoben trend velja za celotno obdobje prvih šestih mesecev letošnjega leta. Kot zanimivost, v mesecu juniju smo zabeležili porast čeških, madžarskih in belgijskih gostov.

Ker se rezervacije opravljajo prej kot v preteklih letih, lahko pričakujemo, da bomo podobno uspešni tudi v juliju in avgustu.

Obiščite domačo tržnico Ruba sz moje njive

Od konca maja v Izoli deluje domača tržnica Ruba sz moje njive, ki letos prvič obratuje dva dni v tednu. Izdelke lokalnih kmetov je mogoče kupiti vsako sredo in soboto dopoldne na že znani lokaciji, v Drevoredu 1. maja.

Po sup v izolski TIC

Od naslednjega tedna dalje bo v TIC-u možno najeti tudi dve napihljivi sup deski. Z novo pridobitvijo na nekoliko drugačen način spodbujamo k obisku turistično informacijskega centra, hkrati pa smo popestrili njegovo ponudbo. Za enodnevni najem ene sup deske bodo zainteresirani izposojevalci odšteli 25 evrov, za vikend (oz. tridnevni najem) 50 evrov, za tedenski najem pa 100 evrov.

Dogajanje v arheološkem parku

Poletni dnevi so idealni za sprostitev. V Arheološkem parku boste poleg potopov lahko vse poletje v senci oljk brali knjige ali se udeležili vadbe joge. Joga bo v sodelovanju z Jogo v vsakdanjem življenju potekala vsak torek med 20. in 21. uro, knjige pa boste na pobudo Mestne knjižnice Izola lahko brali vsak dan med 17. in 20. uro.

Poletne prireditve

V Izoli se bo vse poletje odvijalo tudi večje številno manjših, avtentičnih prireditev (http://www.izola.eu/), zaključilo pa z veliko ištrijansko fešto Ribiškim praznikom – Mala barka. Dvakrat tedensko se obeta kino na prostem; filmske projekcije se bodo odvijale v Letnem kinu Arrigoni. Za nami je folklorni festival IzolaFolk, odvijajo se četrtkovi večeri Pri špini, čaka nas še Blues’n Rock fest, kulinarično obarvane prireditve – Bazilikiada in Šalšiada, ter mnoge druge.

Luca Stančič Kodarin