BOŽIČNI IN SILVESTRSKI POTOP

Podvodni svet piranske Punte tudi letos krasijo jaslice

Piran, 8. januar 2018
Piranska Punta je tudi letos gostila potapljače, ki so se udeležili božičnega potopa in na 12. metrih globine že tradicionalno postavili jaslice. Zadnji dan v letu so sezono sklenili še s silvestrskim potopom.

Foto: Podvodne jaslice, avtor: IPPA

Božičnega potopa, ki so ga v piranskem Sub-net centru organizirali 16. decembra, se je udeležilo več kot 50 potapljačev, ki so poleg samega potopa opravili še vsakoletno tradicijo postavitve podvodnih jaslic. Kot se za božični čas spodobi, je dogodku prisostvoval tudi božiček, ki pa si je za ogled jaslic omislil kar motorni podvodni skuter. Danes je pač pomembno, da si v koraku s časom.

Foto: Instalacija risb, avtor: Irena Čok

Kot je povedal Predrag Ljubotina, direktor IPPA – Inštituta za potapljanje in podvodne aktivnosti, je božični potop dolgoletna tradicija, ki jo v zadnjih letih soorganizira več potapljaških organizacij z različnih koncev Slovenije.

“Podvodne jaslice, ki so oblikovane in izdelane posebej za to priložnost, so prisotne zadnjih pet let kot prispevek
našega inštituta. Letos smo idejo nadgradili z dodatno podvodno inštalacijo, postavljeno na drugi strani piranske Punte. Tako kot prvotne, si je tudi te jaslice zamislia in izdelala Valentina Ljubotina,” je pojasnil.

Foto: Podvodne jaslice, avtor: Irena Čok

Posebej je poudaril, da sta obe postavitvi izdelani iz povsem naravnih materialov. Ideja avtorice namreč sloni na tradicionalni hišni izdelavi jasli, ko so družine uporabljale zgolj materiale, ki so jih imeli doma.

“Način izvedbe je letos poseben predvsem zato, ker izkorišča morje kot nosilca slikovnega polja. Jasli namreč tvori sedem “slik”, ki lebdijo meter nad dnom, s čimer je zagotovljena tudi minimalna interakcija z lokalnim podvodnim ekosistemom. Ilustracije sledijo tako svetopisemski zgodbi kot pestremu dogajanju pod gladimo morja in lokalnemu življenju nad njo,” je še povedal Ljubotina.

Na zadnji dan minulega leta so se potapljači ponovno zbrali na piranski Punti in s silvestrskim potopom zaključili potapljaško sezono 2017.

Foto: rena Čok

Ljubotina je zagotovil, da bodo tradicijo nadaljevali tudi v prihodnje in z vsakoletno postavitvijo izvirnih podvodnih jaslic popestrili ta družinski praznik. Eno od osnovnih poslanstev Inštituta za potapljanje in podvodne aktivnosti je namreč tudi ohranjanje kulturne dediščine in ozaveščanje ljudi o pomenu ohranjanja podvodnih ekosistemov.

“Pri udejanjanju tega poslanstva zelo radi uporabljamo umetniška izrazna sredstva, ki človeški rod spremljajo skozi tisočletja njegovega razvoja,” je dodal.

Podvodne jaslice si je možno ogledati vse do konca januarja. Potapljači se lahko najavijo v potapljaškem centru Sub-net na piranski Punti (www.subnet.si) in opravijo samostojen ali voden potop. V centru je seveda na voljo vsa potrebna potapljaška oprema, primerna vremenskim razmeram.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

“Oče in sin, ki se komaj pogovarjata, se pod vodo držita za roke. Neprecenljivo!”