PODJETNA PRIMORSKA

Podjetna Primorska 2018: Za najbolj inovativne ideje 37.000 evrov

Koper, 10. april 2018
UIP – Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske z natečajem za najboljšo podjetniško idejo “Podjetna Primorska 2018” že 12. leto zapovrstjo odpira svoja vrata tistim, ki bi si radi s svojo inovativno idejo utrli pot v svet podjetništva. Z nasveti, ki jih ponujajo na UIP-u in znanjem, ki ga prijavitelji pridobijo na delavnicah v sklopu natečaja, je pot do zastavljenih ciljev lažje dostopna. Najbolj inovativne ideje bodo konec novembra nagrajene s skupnim nagradnim skladom v vrednosti 37.000 eur.

Foto: UIP

Kot so sporočili z UIP – Univerzitetnega razvojnega centra in inkubatorja Primorske, letos že dvanajsto leto zapored objavljajo natečaj za najboljšo podjetniško idejo “Podjetna Primorska 2018”.

»Osnovni namen natečaja je spodbujanje podjetniške kulture in inovativnosti v podjetništvu, izmenjave znanja med akademsko sfero in gospodarstvom, komercializacije znanja, nastanka novih inovativnih in na lastnem znanju temelječih start-up, spin-off in spin-out podjetij ter ustvarjanje povezav med potencialnimi podjetniki in drugimi deležniki v okolju,« je povedal direktor UIP Dorijan Maršič in dodal: »Poseben poudarek je namenjen podpori akademskemu podjetništvu, ki je prednostno usmerjen v podporo prenosu in komercializaciji znanja s strani študentov, raziskovalcev, pedagoških delavcev in drugih zaposlenih, ter mladih diplomantov Univerze na Primorskem. Izbor je namenjen vsem podjetnim posameznikom ter mikro, malim in srednje velikim podjetjem kot tudi zasebnim zavodom in zadrugam, ki niso starejša od treh let na dan uradne objave natečaja.«

Natečaj ohranja tri kategorije:

1. Start-up Academic – Rektorjeva nagrada Univerze na Primorskem, ki je namenjena študentom, mladim diplomantom, raziskovalcem in pedagoškim delavcem Univerze na Primorskem

2. Kategorija Start-up Optimist, ki je namenjena posameznikom in ekipam, ki nimajo podjetniških izkušenj in niso nikoli bili ustanovitelji podjetja oziroma niso zasedali vodstvenih funkcij v podjetjih

3. Kategorija Start-up Accelerator Navigator, ki je namenjena izkušenim posameznikom ali ekipam, pri čemer je pogoj, da podjetje, ki ga prijavljajo na natečaj, ni starejše od treh let na dan objave razpisa.

Po besedah prorektorja za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem, prof. dr. Štefka Miklaviča, natečaj Podjetna Primorska predstavlja pomembno motivacijsko spodbudo za študente, ki se lahko s pomočjo podpornega okolja, profesorjev in raziskovalcev, pobliže srečajo z gospodarstvom in naredijo prve korake k realizaciji svojih idej.

“Start-up Academic – Rektorjeva nagrada Univerze na Primorskem je nagrada za študente, ki so zbrali pogum in izkoristili pridobljena znanja za preoblikovanje inovativnih idej v izdelke, ki bodo pripomogle k spremembam ne le v gospodarskem sektorju,” je še dodal.

Pri podpori natečaja so se tudi letos izkazale lokalne skupnosti, kar po besedah direktorja Maršiča dokazuje, da spremljajo delo Univerzitetnega inkubatorja Primorske ter podpirajo mlade podjetnike.

“Občina Izola se tudi letos pridružuje s posebnim denarnim skladom za prijavitelje iz izolske občine, Mestna občina Koper pa s podporo pri organizaciji natečaja,” je izpostavil in dodal, da je sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, akademskim okoljem in gospodarstvom ključno za uspešnost družbe na dolgi rok, in to je cilj, h kateremu inkubator in njegovi deležniki stremijo.

Novost letošnjega natečaja bo izvedba prilagojenega programa za finaliste v kategoriji »START-UP ACCELERATOR NAVIGATOR«, ki je namenjena izkušenim posameznikom ali ekipam, ob zaključku natečaja pa bo za finaliste organizirana predstavitev pred investitorji, za nagrado pa bodo prejeli še mentorski program v skupni vrednosti 15.000.

Foto: Dorijan Maršič, vir: UIP

Natečaj se je uradno odprl včeraj, 9. aprila 2018. Kandidati se lahko prijavijo do 15. maja 2018 do polnoči z elektronskim prijavnim obrazcem na spletni strani www.uip.si. V času prijavnega roka bodo organizirali delavnice, kjer se bodo potencialni prijavitelji in drugi interesenti, seznanili z osnovami prijav na natečaje in osnovami t.i. “pitch-anja”, to je predstavitev pred komisijo.

Objava finalistov, ki jih bo sedemčlanska komisija izbrala po pregledu posredovanih poslovnih modelov in izvedenih predstavitev, je predvidena za 17. maj.

Nagradni sklad znaša 37.000 eur:

Start-up Optimist: 4.000 eur za prvo mesto v kategoriji

Start-up Academic : 4.000 eur za prvo mesto, 2.500 eur za drugo mesto, 1.500 eur za tretje mesto

Start-up Accelerator Navigator, kjer finalisti prejmejo mentorski program v skupni vrednosti 15.000 in organizirano predstavitev pred investitorji.

Natečaj se bo zaključil predvidoma v mesecu novembru, ko bodo podeljene nagrade za najboljše podjetniške ideje. Želja inkubatorja je, da bi letos še povečali že tako dobre uspehe delovanja, saj so v dvanajstih letih podprli več kot 80 startup podjetij, ovrednotili več kot 600 podjetniških idej in med njimi nudili podporo pri pripravi poslovnih načrtov in modelov več kot 150 podjetniškim ekipam.

Povezane vsebine:

Teden za obisk Fakultete za humanistične študije