SOLINARSKI PRAZNIK

Po trdem delu v solinah je na vrsti praznovanje

Piran, 29. avgust 2018
Piran bo prihajajoči konec tedna v znamenju solinarskega praznika, ki ga bodo prvič v šestnajstih letih praznovali avgusta. To je namreč bil čas, ko so se solinarji vračali s pridelano soljo domov, v mesto. Konec aprila, ko so solinarski praznik organizirali minulih petnajst let, so letos prvič pripravili le Praznik sv. Jurija, ki sovpada z dnevom odhoda solinarjev na delo v soline.

Foto: Nataša Fajon

Običaji, zanimivosti in celo skrivnosti, povezani s pridelavo soli, ki je pri nas stara več kot 700 let, so rdeča nit letošnjega, 16. Solinarskega praznika. Mesto Piran je zraslo na soli, ta je bila stoletja eden pomembnejših virov zaslužka ne le meščanov, pač pa tudi okoliških prebivalcev, so o poslanstvu praznika dejali organizatorji, ki so na včerajšnji novinarski konferenci predstavili program letošnjega praznika.

Praznik bo potekal v soboto, 1. 9. 2018, na Tartinijevem trgu v Piranu in v Sečoveljskih solinah. V Piranu bo ves dan na voljo tona soli, ki bo v kavedinu sredi trga čakala na obiskovalce, da si kakšen ščepec ali dva vzamejo s seboj za spomin. Poleg kavedina bodo spoznali še drugo solinarsko orodje in pripomočke, kot so gaver, taperin, karjola, ki jih bo predstavila Solinarska družina.

Ko se bomo seznanili s tradicijo pridelovanja soli, jo bomo lahko tudi uporabili. Najprej v degustaciji, kjer bodo na voljo štiri različne vrste soli, nato pa še za priklic sreče s salinado – solinarskim ritualom zanjo.

Za otroke so pripravili ustvarjalne delavnice in iskanje skritega zaklada – belega zlata, za odrasle pa kulinarične delavnice, v okviru katerih bodo spoznali tradicionalne metode soljenja rib in pečatenje kruha, ob vsem tem pa si bomo lahko ogledali natope folklornih skupin, prisluhnili mandolinistom in klapam, spoznali oblačilno dediščino in kaj kupili na prodajnem sejmu, posvečenemu soli in darovom narave, ter sejmu starin društva Anbot v Župančičevi ulici.

Foto: Nataša Fajon

Ob 18. uri bo piranski župan Peter Bossman pozdravil obiskovalce in skupaj z ustvarjalci zaželel dobrodošlico Solinarski družini ob vrnitvi s trdega dela v solinah in podaril pravkar pridelano piransko sol Martinu Krpanu, da jo dostavi cesarju na Dunaj. Tam bodo tudi Šavrinke z v dolini reke Dragonje pridelano zelenjavo, ki jo bodo zamenjale za sol, namenjeno dožu v Benetkah.

Tudi v Krajinskem parku Sečoveljske soline, Seči in Sečovljah so pripravili bogat solinarski program. Vse od 10. ure si bodo obiskovalci lahko brezplačno ogledali tako stari del solin – Fontanigge, kot novejše, še delujoče soline na Leri.

Obiskali bodo lahko tržnico ”Sol in dobrote Slovenije”, z otroki sodelovali na otroških delavnicah na temo soli in morja, se seznanili s potekom pridelave soli na solnih poljih in si ogledali kratke filme o Krajinskem parku Sečoveljske soline.

V okviru praznika bodo podelili nagrade najboljšim solinarjem sezone 2018, sol pa bo tako kot vedno deležna tudi blagoslova. Za glasbo bodo poskrbeli Šavrini in anka Šavrinke iz Gračišča ter ansambel Tramontana. Od 18. ure dalje pa bo v Sečovljah potekala 17. Solinarska šagra.

Organizatorji si želijo, da bi si obiskovalci za prireditev nadeli bela oblačila.

Uredništvo