ZDRAVJE

Po operaciji se je gospe Aniti povrnil vid in z njim kvaliteta življenja

V Medicinskem centru Portorož so uspešno operirali gospo Anito Kopač iz Novigrada, ki je imela zapleteno obliko sive mrene in stanja po poškodbi.

Anita Kopač in prof. dr. Marko Hawlina po operaciji, ki ji je odstranila visoko dioptrijo, astigmatizem in sivo mreno, v preddverju izpred Medicinskega centra Portorož.

Gospa Kopač nam je zaupala, da se je petnajst borila s težavami vida, zato je bila operacija neizbežna. Vid je izgubila dobesedno čez noč, na zelo dramatičen način. Ko je v svojem domu našla vlomilca, jo je ta napadel in ji zadal življenjsko nevarne poškodbe, v napadu pa so nastradale tudi oči. Dolga leta so jo mučile težave z vidom, ki se je iz leta v leto celo slabšal, kljub rednim obiskom pri oftalmologih in v različnih oftalmoloških ustanovah. V slednjih so ji predpisali tudi neustrezne optične pripomočke in opravili poseg dvigovanja vek, ki vida niso izboljšali, pacientki pa so celo povzročili vrtoglavice.

Po neuspelih obiskih številnih klinik doma in v tujini se je odločila vzeti stvari v svoje roke. Na spletu je odkrila okulistično kliniko, ki se nahaja v neposredni bližini, le 30 kilometrov stran od njene hiše. Morala je poskusiti, saj drugih možnosti skorajda ni bilo več.

Pri pregledu je bilo potrjeno, da gre za posledice poškodbe, ki je povzročila visok astigmatizem in motno očesno lečo, zaradi česar je imela popačeno sliko in zoženo vidno polje.

Pregled je odkril vnetne procese v ozadju, ki so jih morali pred operacijo umiriti. Sledila je priprava oči po predpisani terapiji prof. Hawline, ki jo je gospa izvajala v skladu z navodili. Prav nič ji ni bilo težko slediti napotkom, saj so bila navodila jasna, z ostalimi podrobnostmi pa so jo strpno in prijazno seznanjali tako osebje kot profesor.

K operaciji je zaradi neodložljivih zasebnih zadev pristopila šele marca 2018. No, do same operacije sta jo ves čas spremljala prof. Hawlina in dr. Schollmayer. Čeprav je Medicinski center le pol ure vožnje stran od doma gospe Anite, se je odločila ostati v Hotelu Metropol, v čigar atriju se nahaja klinika.

Očitno so bile priprave na operacijo temeljite, in ker tudi sama dela v zdravstvu, je dobro vedela, kako zelo pomembne so.

Med potekom priprav (širitev zenic, meritev tlaka itd.) so jo sproti seznanjali z vsakim korakom posega. Prav zaradi tega je bila ves čas sproščena ter brez kančka strahu odšla na operacijo.

Dr. Petra Schollmayer in prof. dr. Marko Hawlina pred njunim modernim centrom v atriju Hotela Metropol v Portorožu.

Ta je bila krajša, kot je pričakovala, in kar je najpomembneje, minila je brez bolečin. Po operaciji enega očesa, v katerega so vgradili intraokularno lečo, je lahko šla brez težav v sobo na počitek do naslednjega jutra, ko so enak postopek opravili še na drugem očesu.

Sledilo je presenečenje! Po petnajstih letih je gospa Anita Kopač spregledala. Sporočila nam je, da vidi veliko bolje kot prej, ko je nosila očala. V dokaz je dejala, da je takoj po operaciji s terase hotelske sobe prebrala ime trgovine nasproti hotela in videla jambore jadrnic, ki jih pred tem sploh ni opazila. Pravi, da zdaj nemoteno uporablja mobitel, odgovarja na elektronsko pošto, bere podnapise na televizijskem ekranu in opravlja še mnogo drugih stvari, ki so se ji nekdaj zdele nemogoče.

Vsem toplo priporoča obisk Medicinskega centra Portorož, saj lahko izboljšanje vida zares spremeni vaše življenje.

Komentar prof. dr. Marka Hawline in dr. Petre Schollmayer

Pred operacijo je gospa Kopač imela na desnem očesu dioptrijo + 4.5 z dioptrijo cilindra – 6.25, na levem pa + 4.75 z dioptrijo cilindra – 5.00 ter začetno katarakto, zato je zelo slabo videla na daleč, še slabše pa na blizu, za kar je morala uporabljati še močnejša očala. Roženica desnega očesa je bila zaradi poškodbe ponekod motna.

Gospe smo v obe očesi vgradili specialno trifokalno torično lečo, ki popravi vid tako na daleč kot blizu. Po operaciji je vid na desnem očesu 80-odstotni, na levem pa 100-odstotni, in to brez očal.

Gospa Anita je zelo zadovoljna, da ji ni treba več imeti težkih in dragih očal, kar ji omogoča, da lahko spet opravlja vse aktivnosti, ki jih je opravljala nekdaj.