PROMOCIJSKO SPOROČILO

Po odpravo dioptrije v Portorož

Mednarodno priznana očesna kirurga prof.dr. Marko Hawlina in partnerica dr. Petra Schollmayer, oba specialista oftalmologa kirurga, sta septembra 2014 odprla sodobni okulistični center v atriju portoroškega hotela Metropol.

Katere operacije izvajate v Portorožu?

Specializirani smo za operacije sive mrene in odpravo dioptrije. Operacije opravljamo z vgradnjo najmodernejših multifokalnih leč, ki našim bolnikom po operaciji omogočajo dober vid brez očal pri vseh opravilih. To pomeni, da po operaciji dobro vidijo na daleč, prav tako pa tudi na računalnik in bližino ter lahko berejo brez očal.

Tehnologija je zelo napredovala. Katere so bistvene pridobitve na vašem področju?

Danes smo dobro opremljeni in večino posegov naredimo skozi zelo majhne vstopne rane, tako da se po operaciji sploh ne vidi, da je bilo oko operirano in bolnikom na oko tudi ne dajemo več obveze. Imamo tudi odlične diagnostične aparate, ki nam natančno izračunajo predvideno dioptrijo očesa. Rezultati operacij so tako dobri, da je mogoče operirati tudi osebo, ki ima sicer z očali dober vid. Včasih ni bilo tako, zato smo pri sivi mreni čakali, da se je vid precej poslabšal, preden smo se lotili posega. Ljudje zato še danes zmotno mislijo, da je potrebno, da siva mrena pred posegom “dozori”.

Sedaj so na voljo tudi intraokularne leče, ki jih vgradite v oko in s katerimi lahko vrnete vid tako na daleč kot na blizu in istočasno odpravite še astigmatizem?

Res je, v zadnjem času se zaradi uspešnosti nove generacije multifokalnih in toričnih intraokularnih leč pojavlja vse več oseb, ki si ob operaciji sive mrene želijo delno ali v celoti odpraviti potrebo po očalih. To je pravzaprav edina priložnost za to, ki jo imamo v življenju in uspehi so zelo dobri. Nova tehnologija z najnovejšimi trifokalnimi lečami in lečami s podaljšanim fokusom vrača vid na vse razdalje. Leče so izdelane povsem individualno za vsakega pacienta posebej, se ne premenijo in ostanejo doživljenjsko v očesu. Operirali smo že veliko ljudi, ki
imajo za vid zahtevne poklice ali hobije, denimo kapitane ladij, zdravnike, fotografe, voznike, lovce, potapljače, pa seveda tudi mnogo igralcev in poslovnežev, za katere je neodvisnost od očal zelo pomembna.

So vsi pacienti primerni za implantacijo multifokalnih ali toričnih leč?

Večina bolnikov, ki nima drugih očesnih bolezni razen sive mrene, je za to operacijo primernih. Nekaj jih žal tudi ni primernih, poleg tega je potrebno vedeti, da so ti posegi nadstandardni, podobno kot laserska odprava
dioptrije, zato jih zdravstvena zavarovalnica ne krije. Ker je cilj pri teh posegih optimalen rezultat operacije brez dodatne korekcije z očali, je potrebno pred posegom natančno pregledati vse zelo kompleksne dejavnike,
ki jih potrebujemo za odločitev o optimalni intraokularni leči, ki najbolj ustreza potrebam posameznega pacienta. Čeprav se zdi, da gre za enak poseg, kot je standardna operacija sive mrene z drugačno lečo, pa temu še zdaleč ni tako. Gre za bistveno bolj kompleksen pristop in za optimalen rezultat je potrebno imeti veliko izkušenj, najsodobnejšo opremo. Vzeti si je treba veliko več časa za bolnika, tako pred, med in tudi po operaciji. Zato so ti posegi razmeroma dragi, a tudi menjavanje očal ni poceni. Z multifokalnimi lečami imamo že več kot devet let izkušenj, s trifokalnimi pa 4 leta, odkar so prišle na tržišče.

Katere osebe za operacijo z multifokalnimi lečami niso primerne?

Pri starejših je zelo pogosta bolezen, ki se ji reče starostna degeneracija makule ali rumene pege. Podobno je pri bolnikih, ki imajo napredovali glavkom. Pri teh bolnikih z operacijo ni mogoče v celoti vrniti centralnega
vida. So pa tudi za te bolnike v razvoju posebne intraokularne leče, ki naj bi jim olajšale branje in smo jih začeli vgrajevati tudi pri nas.

Opravljate tudi operacije dioptrije z laserjem?

Da, tudi. Te posege opravljamo v sodelovanju z dr.Marjanom Irmanom, ki ima v Sloveniji na tem področju največ izkušenj. Uporabljamo najmodernejši laser in uspehi so res dobri. Kandidati za to operacijo so navadno mlajši kratkovidni. Bolniki imajo najprej brezplačni posvet. Če so za poseg načelno primerni in pripravljeni, napravimo natančne meritve v Portorožu ali Ljubljani. Področje laserske refraktivne kirurgije spremljamo že od samega začetka, vendar smo z uspehi teh posegov resnično zadovoljni šele v zadnjih letih. Pri laserskih posegih je bilo
nekoč kar nekaj komplikacij, ki jih danes z izbiro prave tehnike praktično ni več. Najnovejše generacije laserjev omogočajo poseg, kjer se očesa ne dotaknemo več. Tudi komplikacij in suhega očesa je s to tehniko bistveno manj kot pri tehniki LASIK, ki jo na primer množično opravljajo v Zagrebu. Neprimerno oglaševanje, ki slovenskim zdravnikom
ni dovoljeno, je naredilo svoje in več bolnikov, ki so bili operirani na Hrvaškem, zdaj posledice zdravi pri slovenskih zdravnikih. Danes ni niti enega strokovnega razloga, da bi naši bolniki hodili na operacije oči na Hrvaško, pa tudi cena je, vštevajoč vse stroške in možne komplikacije, nižja v Sloveniji.

Vsi podatki o centru in dejavnostih so dostopni na spletni strani www.hawlina.eu ali po telefonu 031 394 224, elektronski naslov je info(at)hawlina.eu.

Najmodernejša oprema in dolgoletne izkušnje so temelj za uspešnost operacij z multifokalnimi in toričnimi intraokularnimi lečami, ki omogočajo neodvisnost od očal tako za daleč kot za blizu.

Kakšna anestezija je potrebna pri operacijah sive mrene?

Pri operacijah sive mrene so potrebne le anestetične kapljice. Le občasno si pacienti želijo morda tableto pomirjevala. Ko bolnik dobi odgovore na vsa vprašanja in je seznanjen z vsem, kar ga čaka, navadno strah in tesnoba izgineta. Pogovor deluje bolje kot pomirjevalo.

Kaj je še potrebno vedeti ob očesnih operacijah, kar lahko vpliva na operativni in po operativni potek?

Velikokrat imajo pacienti kronično vnetje maščobnih žlezic, ki imajo izvodila ob trepalnicah. Strjen izloček tvori čepke, ki zamašijo izvodila teh žlezic in ob trepalničnem robu se razvije kronično vnetje vek, imenujemo
ga blefaritis. Gre za dokaj težko ozdravljivo bolezensko stanje, ki ga je potrebno ozdraviti še pred operacijo sive mrene, saj sicer lahko pride do težav s celjenjem ter celo znotraj očesne okužbe, endoftalmitisa. Ob tem je pri tej
bolezni značilno tudi to, da se oči solzijo kljub temu, da imajo bolniki simptome in znake suhega očesa. S suhim očesom in boleznimi očesne površine, ki so lahko zelo kompleksne, se poleg operacij sive mrene in bolezni roženice poglobljeno ukvarja dr. Petra Schollmayer.

Pogosto se težave z vidom pričnejo počasi in neopazno. Je pri tem pomembno, da gremo čim prej k zdravniku, oftalmologu, saj najbrž zgolj obisk optika ne zadostuje?

Res je, veliko ljudi k nam pride prepozno, in sicer zato, ker izguba vida lahko pride brez bolečin in počasi, zato se tega bolniki pogosto ne zavedajo, dokler ni prepozno. Tak primer je glavkom ali zelena mrena. Zaradi zvišanega očesnega pritiska prihaja do postopnega in nebolečega propadanja vlaken vidnega živca in posledično do
izpadov v vidnem polju. Ljudje največkrat mislijo, da potrebujejo le nova očala, zato pogosto gredo k optiku, kjer dobijo nova očala in ker z njimi vidijo malo bolje, mislijo, da je problem rešen, dokler se vid nepovratno ne poslabša. Zato ljudje pravijo, da je sivo mreno lahko operirati, zelene pa ne. Druga taka zelo pogosta bolezen pa je vlažna oblika starostne degeneracije rumene pege ali makule, ki je bolezen oseb, starejših od 60 let. Pri tej bolezni se pod rumeno pego začno razraščati nove žilice, kar privede do postopne izgube centralnega vida. Bolniki
pogosto vidijo najprej izkrivljene črte, nato pa temno liso na mestu pogleda. Ker ob tem bolečin ni, bolniki velikokrat čakajo, da bi se vid popravil, v resnici pa se v roku nekaj tednov ali mesecev tako poslabša, da včasih tudi sicer učinkovito zdravljenje z injekcijami v oko ne pomaga več.

Prof. dr. Marko Hawlina, dr Petra Schollmayer (levo) in Petra Čelik, vodja sestrskega tima (desno).
Zlata medalja Qudal je dokaz zadovoljstva pacientov in kvalitetnih storitev.

Skratka, ob simptomih slabšega vida, rdečem očesu, dvojnih slikah ali bolečinah v očeh je potrebno takoj obiskati očesnega zdravnika in ne le optika. Čeprav ni nujno, da je že vsaka solzica ali bolečina znak bolezni, pa smo vsakega bolnika veseli, ker lahko le preventivni pregled odkrije začetne znake mnogih očesnih bolezni, še preden ima bolnik težave in v fazah, ko je zdravljenje teh bolezni uspešnejše. »Oči so pa le oči«, nam velikokrat rečejo naši bolniki.