PIRANSKI ZALIV

Po besedah ribičev je v Piranskem zalivu mirno

Koper, 8. september 2018
Po pestrih polemikah okrog arbitražnega sporazuma se je dogajanje v Piranskem zalivu umirilo. Po besedah koprskega ribiča Silvana Radina ribiči zaenkrat brez večjih težav opravljajo svoje delo, slovenska in hrvaška policija pa izvajata standardne postopke. Medtem je po podatkih odvetnika Ivice Senjaka skupen znesek kazni, ki so jih hrvaški organi izdali slovenskim ribičem, narasel na milijon kun.

Foto: CC

Slovenski ribiči, ki se odpravijo v Piranski zaliv, se tudi v zadnjem obdobju soočajo s standardnimi postopki s strani slovenskih in hrvaških organov, je pojasnil Radin. Zaenkrat večjih težav v smislu izpada prihodka od ulova nimajo, čeprav koprskega ribiča skrbi, da bi hrvaški kolegi utegnili postaviti stoječe mreže, kar bi jim močno otežilo delo.

Po zadnjih podatkih puljskega odvetnika Senjaka, ki zastopa slovenske ribiče v postopkih pred hrvaškimi organi, so proti njim do zdaj izdali 138 prekrškovnih nalogov, s katerimi so jim izrekli denarne kazni v skupnem znesku okoli milijon kun (okoli 135.000 evrov).

Je pa sodišče za prekrške po prejetih pritožbah naloge praktično razveljavilo. Poleg tega je hrvaška policija odstopila od dvanajstih predloženih nalogov, je dodal Senjak.

Po drugi strani še ni konec s sklicem narokov pred hrvaškimi sodišči. Kot je navedel puljski odvetnik, sodišče za prekrške za zdaj načrtuje dve razpravi za konec tega meseca, in sicer za eno pravno osebo iz Kopra.

Foto: NF

V prvih osmih mesecih letošnjega leta, oziroma med 30. decembrom lani in 30. avgustom letos, je slovenska policija na naši strani morske meje obravnavala skupno 737 dogodkov. Po njihovih navedbah so v njih skupno obravnavali 1151 plovil, od tega 622 hrvaških ribičev in 529 hrvaških varnostnih organov.

Arbitražno sodišče je 29. junija lani presodilo, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji. Ob tem je tudi določilo 2,5 navtične milje širok stik naše države z odprtim morjem. Slovenija je decembra lani začela izvajati razsodbo arbitražnega sodišča, a kot je znano, jo Hrvaška še vedno zavrača. Obe državi sta začeli izrekati kazni za ribiče druge države zaradi kršitve meje in nedovoljenega ribolova.

Z zakonom o ribištvu se je Slovenija sicer zavezala, da bo zagotovila vso pravno pomoč slovenskim ribičem, zoper katere je pred organi Hrvaške uveden prekrškovni ali kazenski postopek kljub opravljanju te dejavnosti v skladu z arbitražno razsodbo. Obenem bo krila tudi stroške, ki bodo nastali v zvezi s pravno pomočjo in tovrstnimi postopki.

Uredništvo

Povezane vsebine:

Patrick Vlačič: “Meja je zdaj določena”