KULTURNA DEDIŠČINA

Plemiška družina Grisoni je močno vplivala na razvoj Kopra

Koper, 8. maj 2018
V Kopru bo 10. in 11. maja potekal osrednji medinstitucionalni dogodek Mestne občine Koper ob Evropskem letu kulturne dediščine 2018 z naslovom Plemiška družina Grisoni. Različni dogodki bodo v dveh dneh pričarali bogato zgodovino Kopra vse do 19. stoletja in odkrili skrivnosti življenja ter literarnega ustvarjanja tistega časa.

Foto: YT

Kot so sporočili iz Osrednje knjižnice Srečka Vilharja, ki je nosilka projekta, so ob podpori koprske občine in v sodelovanju z Narodno univerzitetno knjižnico, Skupnostjo Italijanov Santorio Santorio Koper, Italijanskim središčem Carlo Combi, Pokrajinskim muzejem in Pokrajinskim arhivom Koper pripravili pester program, ki bo strokovni kot tudi laični javnosti približal življenje v Kopru, saj je premožna rodbina Grisoni močno vplivala na razvoj mesta vse do 19. stoletja. Njene socialne vezi so se razpletale tudi v tujini, kar dokazuje edinstveni knjižni fond, ohranjen v Kopru. Družina je leta 1839 mestu podarila prvo javno sirotišnico in vrtec za revne otroke v regiji, ki ga je vodila Marianna Grisoni. Ali ste vedeli, da se je nahajala v prostorih bivše kovinarske šole v Kopru? Z aplikacijo APP_GRISONI se lahko sprehodite in odkrivate zanimive mestne pripovedi, ki so skrite v preteklosti.

Projekt, ki se bo nadaljeval jeseni z dodatnimi pedagoškimi aktivnostmi, sestavljajo različni sklopi. V četrtek, 10. maja 2018, bo ob 10.00 v Pretorski Palači v Kopru potekal Slavnostni otvoritveni dogodek za javnost in medije, ki mu bo ob 11. uri sledil Mednarodni znanstveni posvet z naslovom Knjižnica Grisoni. Knjige, kultura in pretok znanja v Kopru ter severnem Jadranu na prehodu iz 18. v 19. stoletje.

Vljudno vabljeni tudi na otvoritev osrednje medinstitucionalne razstave Grisonijeve knjižnice, ki bo zvečer, ob 19. uri v Palači Gravisi. Razstava in spremno besedilo obravnavata predvsem knjige iz fonda Grisoni, ki jih je grof Francesco kupil v času svojega odraslega življenja in manjše število starejših.

V petek, 11. maja 2018, se bo ob 9.30 nadaljeval dvodnevni mednarodni znanstveni posvet, ob 14.30 pa bodo predstavili zaključke simpozija. Dopoldne, ob 11.30, bo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper potekal tudi prvi javno voden ogled Grisonijeve knjižnice, na katerem vas bo strokovno osebje knjižnice popeljalo v prostrani svet knjig, literature in družabnega življenja Kopra vse do 19. stoletja. Zaradi postavitve in ureditve v omarah ima knjižnica še danes svojo izvirno podobo, zaradi katere ji pripada izjemno mesto v zgodovini knjižnic na Slovenskem.

Foto: MOK

Ob ogledu knjižne zbirke vsakega ljubitelja in poznavalca knjižne zapuščine prevzame predvsem bogat in raznolik izbor knjižnega gradiva, ki se razteza od grških in latinskih, pa do italijanskih klasikov, vrsta zgodovinskih, umetnostnozgodovinskih in literarnih del italijanskih ter francoskih avtorjev in najrazličnejša dela s področja medicine in naravoslovnih ved. Prav tako preseneča pester razpon vsebin od kartografije, pisemske in gledališke umetnosti, dnevnikov, popotniških vtisov do esejev in filozofskih razprav ter izredna skrb za njeno zunanjo podobo (vezava, tisk, papir in druga oprema).

Osrednji medinstitucionalni dogodek Mestne občine Koper ob Evropskemu letu kulturne dediščine se bo ob 18.00 nadaljeval z razstavo arhivskega gradiva strokovne publikacije Koprska rodbina Grisoni in njene sorodstvene povezave v Pokrajinskem arhivu Koper.

Aplikacija za pametne telefone Plemiška družina Grisoni

APP_GRISONI vas na zabaven način popelje v starodavni Koper, središče beneške Istre, je poučne narave, njena uporaba pa je zelo preprosta. Primerna je tako za odrasle kot tudi najmlajše in ponuja številne interaktivne vsebine za raziskovanje in poglabljanje znanja o plemiški družini Grisoni, ko je v Kopru že izzvenelo izročilo razsvetljenstva. Aplikacija Plemiška družina Grisoni na privlačen in interaktiven način vodi do najpomembnejših in najzanimivejših lokacij koprske kulturne zgodovine iz začetka 19. stoletja.

Povezane vsebine:

Peticija za podporo organizatorjem prireditev v Izoli

Maj v Istri v znamenju vina, olja in drugih dobrot