AKTUALNO

Piranski referendum naelektril politična dogajanja

Vodja civilne iniciative proti pozidavi Fiese Davorin Petaros je ovadil pogodbenega sodelavca Občine Piran Mirana Stariča in zahteval popravek intervjuja za Regional Obalo, saj naj bi namerno izpustil relevantne informacije za volivce, da bi se lahko pravilno odločali. Sporen tudi letak?

Naknadni referendum o odloku o občinskem podrobnem načrtu (OPPN) Fiesa, ki ga je zaradi dovolj zbranih podpisov (750) pobudnice CI Piran morala razpisati Občina Piran, je bil v nedeljo, 4. junija 2017, a že prvi podatki so pokazali, da je bila udeležba zelo nizka, konkretno v Luciji komaj nekaj več kot 7-odstotna. Referenduma se je udeležilo 11,96 odstotka volilnih upravičencev, glasovalo je 1821 upravičencev, od tega proti OPPN 1237.

Sporen tudi letak?

Kar je še posebej razjezilo Civilno iniciativo, je bil po njihovem mnenju zavajajoč občinski letak z naslovom »V nedeljo glasujemo ZA zeleno Fieso«. Nekateri volivci so namreč bili prepričani, če bodo glasovali ZA, bo Fiesa ostala zelena. Pa ni tako, pravi Petaros. Vprašalnik na voliščih je bil sicer skladen z zakonom in na njem je pisalo ali ste ZA ali PROTI OPPN Fiesa.

Na Občini Piran trdijo, da bo sedaj obveljal stari OPPN Fiesa iz leta 2002, ki predvideva še večje gradbene posege. Predsednik CI Davorin Petaros pravi, da je CI proti vsaki gradnji v Fiesi, ki mora ostati zelena. Torej tudi proti veljavnemu OPPN.

Franc Krajnc