ŠPORT

Piranske veslačice osvojile tretje mesto na regati v Betini

Piran, 8. avgust 2017
Skupina piranskih veslačic “Voga veneta Piran” se je letos prvič udeležila tradicionalne ženske regate v Betini, mestecu na hrvaškem otoku Murter, ki jo že 47 let prirerajo ob prazniku školjk, imenovanem “Dan Brganje”. Veslačice so se izjemno odrezale, saj so v konkurenci desetih posadk osvojile tretje mesto.

Foto: Mirela Bilič

Praznik v čast mušul ali Noetovih barčic je potekal v nedeljo, 6. avgusta, poleg regate in glasbe pa so dan zaznamovale školjke, s katerimi so se hranile številne generacije prebivalcev Betine. Dan Brganje je eden najstarejših praznikov na Jadranu, ime pa je dobil po orodju, ki so ga uporabljali za izlov školjk.

Včasih so na ta dan pripravili tekmovanje v izlovu mušul, ki so jih potem na obali stehtali in brezplačno delili obiskovalcem, ker pa je izlov danes večinoma prepovedan, se je kot spomin na stare čase ohranila zanimiva ženska veslaška regata, poimenovana Za dušo in telo.

V piranski posadki so se za zmago borile Amalia Petronio, Duška Žitko, Nadia Zigante, Orietta Bellemo in Branka Žerjal. Vseh deset posadk, poleg slovenske še devet domačih, hrvaških, je tekmovalo s tradicionalnimi dalmatinskimi plovili “gajeta”, proga pa je bila dolga 1 kilometer. Tretje mesto Pirančank pomeni izjemen uspeh, sploh ob upoštevanju dejstva, da so prvič veslale na zelo težki gajeti, pred samo regato pa so opravile le dva treninga.

Veslačice skupine “Voga veneta Piran” se redno izpopolnjujejo v tradicionalnem beneškem načinu veslanja, katerega posebnost je veslanje stoje. Intenzivni treningi se začnejo na škveru na Seči, od koder se podajo proti odprtem morju. Skupina deluje pod okriljem Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini, regate pa se je udeležila pod pokroviteljstvom Pomorskega muzeja “Sergej Mašera” in partnerskega Muzeja lesenega ladjedelništva v Betini ter ob podpori Občine Piran.

NF