FESTIVAL TANZI

Pirano e Parma unite nella musica / Piran in Parmo združila glasba

Pirano / Piran, 14 Giugno / 14. junij 2018
Domenica 10 maggio il coro “Giuseppe Tartini” della nostra Comunità, ha partecipato all’XI edizione del Festival di Cori Adolfo Tanzi, la rassegna intitolata al famoso direttore di coro della città.

V nedeljo, 10. maja 2018, je Mešani pevski zbor Giuseppe Tartini Skupnosti Italijanov iz Pirana sodeloval na 11. Festivalu Tanzi, zborovski reviji, ki nosi ime po slavnem dirigentu iz Parme. Adolfo Tanzi je vodil številne zbore po celotni Evropi, s katerimi je nastopal v mnogih evropskih gledališčih. Velikemu glasbeniku, ki je umrl leta 2008 pri komaj 64. letih, se v Parmi vsako leto poklonijo z zborovskim festivalom.

Esibizione del coro nella Casa della musica / Nastop zbora v Hiši glasbe, foto: Nataša Fajon

A far da contatto tra le città, il violinista Črtomir Šiškovič, che vive a Parma ormai da molti anni, ma che spesso si esibisce in concerto anche a Pirano.

All’arrivo a Parma nel primo pomeriggio i nostri coristi sono stati accolti da alcuni coristi dell’Efsa Choir, il coro dell’Autorità europea per la sicurezza alimentare che ha sede proprio nella città emiliana. C’è chi si è riposato dopo il lungo viaggio per farsi trovare pronto al concerto della serata in perfetta forma, c’è chi invece ha preferito andare alla scoperta di Parma e dei capolavori del Rinascimento e del Manierismo.

Teatro Verdi a Busseto / Verdijevo gledališče v Bussetu, foto: Nataša Fajon

Per tutti, l’appuntamento era alle ore 21 alla Casa della musica, dove il nostro coro ha dato prova dell’eccelente qualità che accompagna i suoi concerti. Merito dell’attento lavoro portato avanti dal maestro Sašo Fajon, che dirige il coro dal 2016, i coristi hanno dimostrato di essere all’altezza della scelta di un repertorio difficile come quello delle composizioni sacre di Giuseppe Tartini, che avevano iniziato a studiare anni prima con l’allora maestra di coro, Milada Monica.

Non poteva mancare anche l’occasione di visitare la casa natale di Giuseppe Verdi e il Teatro Verdi a Busseto, voluto come omaggio dalla cittadinanza per il suo cittadino più illustre. Il coro si è esibito sul palco del Verdi con il Va’ pensiero, un omaggio al grande compositore di opere liriche del XIX secolo. Sulla strada del ritorno a casa, ultima tappa è stata la casa museo di Luciano Pavarotti, ritenuto uno dei più grandi tenori di tutti i tempi.

Esibizione del coro al Teatro Verdi / Nastop na odru Verdijevega gledališča, foto: Nataša Fajon

Mesti je povezal violinist Črtomir Šiškovič, Tržačan, ki že dolgo živi v Parmi, pogosto pa nastopa tudi v Piranu, kjer se zelo rad preizkusi v igranju na Tartinijevo violino.

Ob prihodu v Parmo so pevke in pevce sprejeli kolegi iz pevskega zbora Evropske agencije za varno hrano (EFSA), ki ima v Parmi svoj sedež. Po dolgi in naporni vožnji so se nekateri odločili za počitek, da bodo v popolni formi za večerni nastop, drugi so raje izbrali odkrivanje mesta in njegovih mojstrovin iz obdobja renesanse in manierizma.
Ob 21.00 je sledil koncert v Hiši glasbe, kjer je zbor kljub napornemu dnevu zbral vse moči in s svojim nastopom tako navdušil občinstvo, da je po zadnji skladbi glasno zahtevalo “bis”.

Po zaslugi skrbnega dela dirigenta Saša Fajona, ki vodi zbor od leta 2016, so pevke in pevci dokazali, da so kos tudi težjemu repertoarju iz zakladnice del piranskega skladatelja Giuseppeja Tartinija, ki so jih začeli vaditi že s prejšnjo dirigentko, Milado Monica.

Davanti alla casa natale di Verdi / Pred rojstno hišo Verdija, foto: Nataša Fajon

Piranski zbor in spremljevalna delegacija seveda niso zamudili priložnosti za obisk rojstne hiše Tartinijevega soimenjaka Verdija v Roncolah ter Gledališča Verdi v mestecu Busseto, ki so ga v njegovo čas postavili meščani. Takrat svetovno znani Giuseppe Verdi je v gledališču sicer najel ložo, ki pa je ostala prazna, saj ni nikoli niti stopil v “svoje” gledališče.

Pevke in pevci so na odru Verdijevega gledališča ob prisotnosti župana Busseta izvedli skladbo Va pensiero in se z njo poklonili velikemu skladatelju opernih del devetnajstega stoletja.

Zadnji postanek na poti domov je bil v Modeni, kjer so uredili muzej Luciana Pavarottija, enega največjih tenoristov vseh časov, ki je preminil leta 2007.

Lara Sorgo

Prevod: Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Uspešna vrnitev pevske revije Se passi per di qua