KULTURA

Piran že šesto leto gostil festival Sete Sois Sete Luas

Piran je bil tudi letos eno izmed mest, ki je gostil mednarodni festival sredozemske glasbe Sete Sois, Sete Luas. Festival, ki se v slovenskem prevodu imenuje Sedem sonc, sedem lun, poteka že petindvajsetič, Občina Piran pa se mu je pridružila pred petimi leti. Cilji festivala so medkulturni dialog, mobilnost umetnikov ter ustvarjanje novih, originalnih oblik umetnosti.

SantoAntao. Foto: Nataša Fajon

Festival Sete Sois, Sete Luas je plod radovednosti skupine študentov iz Toskane in entuziazma portugalskega pisatelja Joseja Saramage . Mladi sanjači so tako ljubili gledališče, da so leta 1987 ustanovili gledališko skupino Immagini (Podobe), njihova igra Kralj Ojdip pa je nemudoma prejela številne nagrade. Želja po prodoru v tujino jih je pripeljala v Alentejo na Portugalskem, kjer so se uspešno predstavili v različnih predstavah in spoznali Joseja Saramago, ki so ga povabili v domačo Pontedero. Portugalski pisatelj se je z veseljem odzval povabilu, mladi umetniki pa so ga tako navdušili, da jim je odstopil avtorske pravice italijanskega prevoda svoje knjige Leto 1993. 1993 je tako postalo rojstno leto festivala, ki je botroval veliki kulturni izmenjavi med Italijo in Portugalsko. Kasneje so se jima pridružile številne druge države, projekt pa se je širil in rastel. Veter kulture in umetnosti je tako združil različne države, mesta, kulture in umetnike.

Občina Piran se je festivalu pridružila, ker je v njem prepoznala izjemen potencial in možnost predstavitve naših umetnikov izven meja Slovenije. S pomočjo festivala se v tujini vsako leto predstavi nekaj domačih umetnikov, ki tako ponesejo našo bogato kulturo med mediteranske države. Svoja dela so že razstavljali Fulvia Zudič, Mira Ličen Krmpotič in Gani Llalloshi, letos pa se je v italijanskem mestu Pontedera s slikarsko razstavo Maske predstavil mladi slikar in ilustrator iz Strunjana Rok Kleva Ivančič.

Letošnji festival je potekal 21. in 22. julija, ponudil pa je nastop priznane francoske cirkuško-akrobatske skupine Les P’Tits Bras ter koncert skupine Santo Antao 7Sois Band z Zelenortskih otokov.


Skupina Les P’Tits Bras je v petek, 21. julija, v lucijskem parku v Luciji nastopila s svojo novo predstavo L’Odeur de la Sciure.

»V Luciji je gostoval cirkus. Čudovit cirkus, poetičen, iz drugih časov. Vsi so nepremično strmeli navzgor in občudovali piruete med trapezi, ki so segale skoraj do zvezd, izjemnih francoskih akrobatov. Skupina v predstavi prikazuje dogodke iz vsakdanjega življenja, ki jim nadenejo podobo iz časa “belle epoque”, je o cirkuški predstavi povedal organizator.

V središču lucijskega parka je stala impozantna struktura v secesijskem slogu, velik vrtljivi oder in pet umetnikov, ki so s svojimi izjemnimi tehničnimi sposobnostmi, akrobacijami v zraku in cirkuškim humorjem obiskovalce pustili z odprtimi usti.

Na velikem odru na Tartinijevem trgu je svojo glasbo predstavila skupina Santo Antao 7Sois Band, ki je navdih za pripravo programa črpala iz vsakodnevnega življenja in dela kmetov ter ribičev. Njihov repertoar izhaja iz kulturne in glasbene tradicije otoka Santo Antao, v njem pa so združili tako tradicionalne melodije kot originalne kompozicije in nove aranžmaje enega od kulturno najbogatejših Zelenortskih otokov.

Publiko na Tartinijevem trgu so glasbeniki ves čas skušali vključiti v program, ljudje pa so se po začetni zadržanosti le odzvali vabilu in sodelovali z dvigi rok, petjem in ploskanjem. Tako so glasbo otoka Santo Antao obarvali z odtenki multikulturnega spektra barv slovenske Istre.

Nataša Fajon