KULTURA

Piran že petič prizorišče festivala gledališča kamišibaj

Piran, 24. avgust 2017
Židovski trg v Piranu bo od danes, 24. 8., do nedelje, 27. 8., gostil peti festival gledališča kamišibaj, japonske oblike pripovedovanja zgodb ob slikah na malem lesenem odru.

Foto: Društvo Kamišibaj Slovenije

Festival organizira društvo Kamišibaj Slovenije, tudi letos pa bodo na sporedu tako tekmovalne predstave, ki so izbor najboljšega na področju kamišibaja na Slovenskem, kot revijske predstave.

Kamišibaj prihaja z Japonske: kami pomeni papir, šibaj pa gledališče, drama. Običajni japonski kamišibaj ima različno število slik, preprosti kamišibaji za otroke 5 ali 7, navadno pa vsebujejo od 12 do 16 slik. Pomembno je, da slike čim bolj domiselno prikažejo najbolj pomembne in zanimive dele pripovedi.

Klasični kamišibaj je nastal na začetku 20. stoletja, v času svetovne gospodarske krize med obema svetovnima vojnama pa se je močno razširil. V času največjega razcveta je bilo samo v Tokiu okrog 3000 ustvarjalcev kamišibaja.S prihodom televizije je kamišibaj začel izgubljati svoj pomen, danes pa spet pridobiva na veljavi in se širi po vsem svetu.

Za uvod v letošnji festival bo poskrbela predstava Anbot je blo, ki jo bodo predstavili danes v Minoritskem samostanu. Gre za kamišibaj predstavo za none, nonote in njihove mikene, so zapisali.

Drugo presenečenje bo potekalo v Mediadomu, kjer bodo obiskovalci lahko uživali ob ogledu predstav od 23. ure pa do pol enih zjutraj. Nočni program bo dal piko na i drugemu festivalskemu dnevu.

Festival se bo zaključil s podelitvijo nagrade Zlati kamišibaj 2017 v nedeljo.

 

NF