PRAZNIK GLASBE

Piran se pridružuje svetovni iniciativi “Fête de la Musique”

Piran, 20. junij 2018
V portoroškem Združenju Muzofil se letos pridružujejo svetovni iniciativi ‘Fête de la Musique’, ki vsako leto na poletni solsticij, 21. junija, na ulice in trge in druga prizorišča pripelje živo glasbo in muziciranje. Praznik glasbe prirejamo premierno tudi v občini Piran na razpršenih prizoriščih od Punte do Forma Vive.

Praznik glasbe so prvič organizirali leta 1982 v Parizu, saj je nastal na pobudo francoskega ministra za kulturo Jack Lang. Ta se je zanj odločil, potem ko je spoznal, da vsak drugi francoski otrok igra nek inštrument. Vprašal se je, kje se vsi ti glasbeniki skrivajo, in pomislil, da bi vse te nadebudne ljudi spravil na ulice, kjer bi postali vidni. 21. junija 1982 se je tako rodila prva ‘Fête de la Musique’. Praznovanje z glasbo se je sčasoma razširilo po vsem svetu, danes ga praznujejo kar v 120 državah in več kot 400 mestih.

V Sloveniji smo praznik glasbe prvič praznovali leta 2011 v Ljubljani, kasneje pa je tudi pri nas doživel svojo ekspanzijo in se razširil v druga mesta. Letos bo že drugič v Mariboru, prvič v Murski Soboti in piranski občini. Za slednje se lahko zahvalimo Združenju Muzofil, ki je na svoja ramena prevzel organizacijo Muzofilskega praznika glasbe.

“Gre za enodnevni glasbeni dogodek, na katerem se na zunanjih prizoriščih v mestih in njihovih okolicah predstavijo tako ljubiteljski kot poklicni glasbeniki različnih žanrov. S tem praznikom obeležujemo pomen glasbe kot aktivnosti, sredstva komunikacije, sredstva mediacije, predvsem pa medija povezovanja raznolikosti in vedno vnovičnega odkrivanja novih zgodb in navdihov,” so zapisali na spletni strani združenja.

Maja Bjelica iz Združenja Muzofil je že dolgo spremljala dogodke ob prazniku, saj se praznovanje po njenem mnenju nagiba k univerzalnosti – teži k temu, da bi se dogajalo po vsem svetu, in želji, da bi se glasba predstavila tudi na neobičajnih krajih.

“V združenju smo se odločili, da je skrajni čas, da se praznovanju pridružimo tudi v Piranu, saj se v Sloveniji praznik odvija že nekaj let,” je dejala.

Kot je povedala Maja, so pri oblikovanju programa začeli z izbiro osemdesetih potencialnih lokacij, ki bi bile primerne za igranje, lokacije smo ponudili izvajalcem, ki so se prijavili k sodelovanju, tako da so lahko sami izbrali, kje bi najraje nastopili.

“Osemdeset lokacij se je zožilo na dvajset, ki se raztezajo od piranske Punte do Forma vive na Seči. Na njih bo nastopilo štirideset glasbenih zasedb, ki jih skupaj sestavlja več kot 180 glasbenikov, žanrsko pa so zasedbe zelo raznolike,” je pojasnila.

Maja je patriotsko izpostavila skupino Toxine, ki deluje v okviru združenja Muzofil, ta si je namreč za svoj nastop izbrala posebno lokacijo – južni stolp piranskega obzidja – zato bo po njenih besedah koncert prava paša tako za ušesa kot oči.

“Raznolikost prizorišč bo dogajanju dodala barvitost in omogočila vzpostavitev raznovrstnih zvočnih krajin, zato smo jih poimenovali Zvočna polja, saj je ravno zvok tisti, ki jih bo določal,” je o prizoriščih povedala Bjelica.

Že omenjeno obzidje nosi ime Zidna odprtja, prizorišče na Ulici IX. korpusa so poimenovali Zvočna nadpolja, plažo Pusterla Polje bita, Punto Svetilniški strunarji, Prešernovo nabrežje Po(l)je poezije, Židovski trg Skrite note, Trg 1. maja Mineštra pri cisterni, Tartinijev trg Vražje polje, Tartinijevo hišo Klavirska okna, Park Galerije Herman Pečarič Muze melodij, zvočno polje na Fornačah je dobilo ime Konzervirani đem, plaža Bernardin Zvočne poljane jamcoast, vhod na plažo Meduza Matti?Ne/Ja, Trg Prekomorskih brigad Pristaniško polje, portoroško križišče Glasbeni obhodi, Rožni vrt Medgeneracijske viže, Centralna plaža Portorož Vroči plato, travnik pri pEPI centru Glasbeno rastišče, Park sonce Razpihani odmevi in Forma Viva Živi glasovi.

Praznik se bo jutri, 21. junija 2018, začel že zgodaj zjutraj, ob 10. uri, z Jutranjo uglaševalnico na Forma Vivi, zadnji nastop pa bo ob 21.30 na plaži Pusterla, ko bo glasbeno solsticevanje zaključil Drill.

Izjave Maje Bjelica so povzete iz predstavitve praznika glasbe v okviru oddajanja v živo na Neodvisnem obalnem radiu, ko se je z njo pogovarjala Maja Zadel.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Mefova analiza volilne udeležbe in vabilo k špini