SKOZI ČAS

Piran je bil v 2. svetovni vojni trikrat tarča zračnih napadov

Piran je med drugo svetovno vojno doživel tri letalske napade. V prvem so letala odvrgla tri bombe v morje, takrat mesto ni utrpelo škode.

Na sliki iz leta 1954 so še vidni ostanki slaščičarne Fiore.

Drugi napad je bil v nedeljo, 25. junija 1944, ob 10. uri in 30 minut. Letala so se pred napadom spuščala proti cilju, piloti so med spustom motorjem odvzeli plin (piloti pri napadu nikoli ne ugasnejo motorja, kot navajajo razni viri). Z odvzemanjem plina letijo letala skoraj neslišno in tako presenetijo napadene. V napadu je sodelovalo šest letal tipa Mustang P51. Cilj napada je najverjetneje bilo mitralješko gnezdo, postavljeno na teraso takrat civilne stavbe (danes je tam novi del Hotela Piran). Napad se je najbrž izjalovil, ker so letala z rafali iz mitraljezov zadela cerkev sv. Jurija. Preko strehe in oken so naboji zadeli kor. Za posledicami napada je umrlo mlado dekle, dve drugi ženski pa sta bili ranjeni. V času napada je v cerkvi potekala maša. Poleg cerkve so poškodovali še sedem hiš in nekaj bližnjih streh. Večinoma so bile to preprostejše stavbe v lasti revnejših prebivalcev. Te stavbe je poškodoval odvržen dodatni rezervoar enega od lovcev, ki je padel na območje med Trubarjevo in Vodopivčevo ulico. Hiše je zajel začetni požar, ki je bil kmalu pogašen.

Tretji napad je bil intenzivnejši. Potekal je v noči med 28. in 29. julijem. Letala so se ob 23. uri in 20 minut spustila proti mestu z južne strani in napadla mesto z rafali mitraljezov in bombami. Cilj tega napada je bila kupola palače Gabrielli in bližnja stavba (današnji Hotel Tartini), kjer so se zadrževali nemški oficirji. Poleg tega pa so želeli napasti še motorni splav, na katerem so bile pripravljene mine za polaganje. Na srečo Pirančanov so Nemci splav pred napadom odpeljali na odprto. Če bi ga v napadu zadeli, bi mesto utrpelo veliko škodo. Prve bombe so tako padle na zunanje pristanišče, kjer so zadeli več ladij. Letala so se po napadu na pristanišče obrnila, sledil je napad na mesto.

Letalo Mustang P51.

Prva bomba je padla na hišo v Engelsovi ulici, sledila je kupola na današnji muzejski stavbi, nato južna stran Hotela Tartini, kavarna Caffe Nazionale, Pristaniška ulica, Rozmanova ulica, Bolniška ulica, cerkev sv. Frančiška in bližnji samostan, bolnica in tako dalje. V tretjem napadu je devet oseb izgubilo življenje (ena od teh je bil mornar, ki je spal na eni od napadenih ladij), devetnajst je bilo ranjenih, skupno pa je bilo poškodovanih dvainštirideset hiš in sedem plovil. Materialna škoda na stavbah je bila ocenjena na več kot milijon takratnih lir. Število mrtvih na strani Nemcev ni znano, saj so svoje ranjene in mrtve sami odpeljali s tovornjakom.

Tretji napad se je nadaljeval v Portorožu, kjer so zadeli upravno zgradbo solin, električne linije tramvaja in nekaj stavb. Žrtev na srečo ni bilo.

Podatki povzeti po pričanjih preživelih in objavi v časopisu Il Trillo.

Igor Štibilj

Povezane vsebine:

Proces izlivanja fekalij je bil strogo nadzorovan

Piranski trolejbus

Kaj mi pripoveduje stara slika Pirana