DOVOLJ IMAM POKANJA!

“Petardaši, dovolj vas ‘mamo!”

PODPIŠITE PETICIJO TUKAJ!

V zadnjih letih so ljudje na različnih koncih naše dežele strnili moči in v obliki organiziranih skupin ali civilnih pobud poskušali prepričati oblast, da je prišel čas za sprejem zakonske ureditve o dokončni prepovedi uporabe vseh pirotehničnih izdelkov v »zabavne« namene.

Po nam dostopnih podatkih so vse dosedanje pobude venomer nekje obtičale, ne da bi dosegle pravega učinka. V uredništvu Primorskih odmevov smo se zato po zadnjih novoletnih praznikih, ko se je že tradicionalno bolj kot smeh in veselje slišalo poke raznoraznih pirotehničnih igračk, ki so praznično ozračje začinile s hrupom in dimom, odločili poskusiti še enkrat. V letošnjem letu bomo tako po svojih močeh aktivno prispevali k osveščanju javnosti o nesmiselnosti nadaljevanja tovrstnega početja.

Zdi se nam namreč, da smo kot družba vendarle počasi prerasli to dokaj nesmiselno navdušenje nad uporabo izdelkov, katerih pravilno rokovanje nagradi uporabnika z bolj ali manj glasnim … pokom. Ali pa navdušenje ob vnovičnem spoznanju, da s »pokanjem« vznemirjamo malčke, otroke in starejše v naših skupnostih, prikličemo boleče spomine tistim, ki so na svoji koži občutili surovost vojne, in seveda povzročamo ogromno bolečine vsem hišnim ljubljenčkom in drugim živalim.

Radi bi v en glas sporočili, da se nam ne zdijo prav nič herojski tisti, ki širijo strah med ljudmi na raznih družabnih dogodkih na prostem ob novoletnih praznikih. Kdo so ti ljudje, ki jih pokanje tako zelo privlači? Je morda z nami kaj narobe, da jih ne razumemo? Zakaj odrasli kupujejo petarde? So to morda tisti nefunkcionalni odrasli, o katerih se izrekajo antropologi, sociologi, psihologi? Kakšen vzor nudijo svojim otrokom? Otrokom, ki so v veliki večini žrtve nepremišljenega ravnanja s pirotehničnimi izdelki. Otrokom, ki jim je v roki že kdaj razneslo petardo in raztrgalo prste? Nekaj dni zabave za ceno trajne invalidnosti. Čemu že? Pa poškodbe oči, izguba vida nič krivih posameznikov, ki so se slučajno znašli ob nepravem času na nepravem mestu? Zakaj tako samoumevno pristajamo na to, da neka skupinica objestnežev, ki ne pozna empatije, nadleguje večinski del populacije, ki mora vse to pokanje prenašati?

Pa poglejmo dejstva; vse leto je ta nadležna, hrupna in vsiljiva zabava s petardami prepovedana. Nato pa, en teden, v času praznikov, dovoljena! Z zakonom »požegnano« vojno stanje! In to v času praznikov, ki nosijo v sebi sporočilo miru, človekoljubja in sočutja. In še veliko zaobljub za zraven, da bo v novem letu vse drugače. Bolje, seveda. Pa bo res? Tudi glede »maničnih pokalcev«, ki živijo med nami? Se bodo morda končno poslovili od sicer dovoljenega, vendar za sosede, prijatelje, znance in druge ljudi neprijetnega početja ter postali bolj odgovorni do svoje okolice? Zdi se nam, da moramo aktivneje opozoriti na to. Če ničesar ne storimo, bo ob koncu leta najbrž vse enako! Vsepovsod pokanje, ob vseh mogočih urah dneva in noči, na vseh mogočih lokacijah, dovoljenih in prepovedanih! Vnovična priložnost za doživljanje računalniške video igrice ali »streljačine«, kot jim radi rečejo, v živo! Za en teden! Ne »samo en teden«, pač pa »kar ves teden«!

V Primorskih odmevih bomo na to problematiko opozarjali. Z navajanjem podatkov, intervjuji, analiziranjem stanja, s predlogi, z vabilom k zbiranju podpisov. Tako kot se za civilizirano družbo spodobi. Morda pa nam tokrat s skupnimi močmi in predvsem z vašo pomočjo, dragi bralci, uspe.

Vabimo vas, da s podpisom peticije oddate svoj glas podpore. Podpise zbiramo do jeseni, ko bomo zakonodajalcu predlagali spremembo zakonodaje. Trajno in dokončno prepoved prodaje, promocije in uporabe vseh pirotehničnih sredstev za osebno uporabo.

Poskusimo skupaj, lahko nam uspe! Hvala za vaš podpis in širite glas še bolj na glas!

Preglasimo petardaše!