ZA VEČ PRIREDITEV

Peticija za podporo organizatorjem prireditev v Izoli

Izola, 19. april 2018
Potem ko je Občina Izola po besedah organizatorjev prireditev sprejela sklep, da bo odslej podeljevala dovoljenja le za javne prireditve na občinskih površinah, so se izolski gostinci združili in pripravili peticijo za podporo organizatorjem prireditev v Izoli. S svojim podpisom vsak izrazi podporo ZA več prireditev v občini.

Foto: Nataša Fajon

V peticiji, ki so jo poimenovali “Izola: Otok, katerih doživetij?!”, so zapisali, da je po njihovem mnenju, Izola kot turistično mesto upravičeno do večjega števila raznovrstnih prireditev, ter da niso le občinske površine in občinski zavodu primerni za javne dogodke, temveč so do njihove organizacije upravičeni tudi gostinci.

“S prepovedjo izdajanja dovoljenj za prireditve na privatnih zemljiščih, Občina Izola, ne le da odvrača turiste od našega mesta, temveč s tem posledično tudi zavira razvoj turizma in turistične dejavnosti, kot tudi poslovanje gostinskih lokalov, restavracij, hotelov, zasebnih apartmajev ter ostalih obratov, povezanih s turizmom,” so pojasnili.

Dodali so, da so jim s prepovedjo izdajanja dovoljenj za čezmerno obremenjevanje okolja s hrupom kršene človekove pravice za nemoteno opravljanje gospodarske dejavnosti, saj jim prepoved povzroča namerno gospodarsko škodo.

V peticiji so navedli tudi dva predloga, ki ju bodo naslovili na župana in ostale odgovorne na Občini Izola. V primeru njune zavrnitve, bodo sklicali javno razpravo o problematiki, na katero bodo “pozvali vse odgovorne za to področje ter se, da zaščitimo svoje pravice, obrnili na ostale pristojne organe in institucije”.

Foto: Luka Kaše

Prvi predlog se nanaša na sklop dogodkov “Poletje v Izoli” v organizaciji izolske občine. Avtorji peticije predlagajo, da bi Poletje v Izoli trajalo od 15.junija do 15. septembra, in sicer vsak petek ter soboto do 24. ure. Glede kraja dogodkov predlagajo tako terase gostinskih lokalov kot občinske površine, pri čemer naj veljajo enake omejitve prekomernega obremenjevanja okolja kot za ostale prireditve, ki jih prireja Občina Izola.

Drugi predlog se nanaša na dovoljenja za čezmerno obremenjevanje okolja s hrupom, ki jih Občina Izola izdaja gospodarskim družbam in samostojnim podjetnikom posameznikom, ki prireditve organizirajo v svojih poslovnih prostorih (vključno s terasami). Avtorji peticije predlagajo, da se število dovoljenj omeji na 12 letno, pogoji za njihovo pridobitev pa naj ostanejo enaki kot doslej – 12 prireditev v obdobju enega leta z vsaj 12-dnevnim premorom med posameznimi prireditvami na isti lokaciji. Prav tako organizatorji predlagajo, da bi se prireditve izvajale izven rednega obratovalnega časa oz. po 22. uri in se – razen v posebnih primerih (Ribiški praznik) – zaključeile najkasneje ob 2. uri zjutraj.

Peticija je danes zaokrožila po socialnem omrežju, do 22. ure pa je svojo podporo izrazilo 555 posameznikov. Peticijo lahko podpišete na strani Peticija za podporo organizatorjem prireditev v Izoli.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Občina Izola organizatorjem: Želimo si več prireditev

Poslanstvo Bunkerfesta je spodbujanje ohranjanja lokalne glasbene scene