PRIREDITVE

Pestro dogajanje v slovenski Istri se nadaljuje tudi septembra

Slovenska Istra, 30. avgust 2017
Tudi september bo v slovenski Istri postregel s pestrim kulturnim dogajanjem, v naslednjih dneh se bodo zvrstile predvsem glasbene prireditve, vrhunec dogodkov pa bodo tradicionalne kulinarične prireditve.

Foto: Sladka Istra vas 23. in 24. septembra vabi v Koper. Foto: arhiv MOK

V Ankaranu bodo v september vstopili z glasbo. V petek, 1. septembra, prirejajo na plaži Študent zabavo End of Summer Party, ki bo v znamenju poslovilnega nastopa legendarnega dua FCKN DJ’S. Po 27. letih se v Ankaran vrača pena party. V soboto, 16. 9., pa bo na plaži Študent že tradicionalni glasbeni festival Ankaranska bandima.

Tudi v Izoli bo začetek septembra ovit v glasbo. To nedeljo, 3. septembra, Moški pevski zbor Izola vabi v park Pietro Coppo na zaključek poletnega sklopa koncertov Pojemo za vse ljudi. V petek, 8. septembra, pa se na prizorišče Letnega kina Arrigoni vrača alternativno glasbeni festival Bunkerfest. Na isti lokaciji bo 15. septembra Izola gostila 5. srečanje pihalnih orkestrov slovenske Istre.

Začetek meseca bo umetniško in kulturno obarvan tudi v piranski in koprski občini. Tako bo 2. septembra na Tartinijevem trgu v Piranu slavnostna podelitev nagrad in odprtje razstav 52. mednarodnega slikarskega Ex-tempora, najboljša dela bodo do 27. septembra razstavljena v razstavišču Monfort, do 12. novembra pa v Mestni galeriji Piran.

Vse do 14. septembra lahko ljubitelji komorne glasbe obiščejo tudi 16. Tartinijev festival, filmoljubi pa so med 12. in 16. septembrom vabljeni na jubilejni 20. Festival slovenskega filma.

V Kopru bo 3. septembra potekal Kulturni maraton, med 7. in 10. septembrom pa bo dogajanje v mestu popestril festival uličnih umetnikov Frivolus.

September tudi v znamenju kulinarike

Dogajanje v Mestni občini Koper bo vrhunec doseglo z največjo prireditvijo pri nas – mednarodnim festivalom sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra, ki bo v osrčju starega mestnega jedra potekal 23. in 24. septembra. Pred tem pa nas čaka še nekaj zanimivih prireditev, kot so Fešta fig in vina Rosé, ki bo 2. in 3. septembra v Marezigah, Pokušina prvega mošta 2. septembra dopoldne na trgu ob Kavarni Triglav v Kopru, prav tako 2. septembra pa bodo v Kopru po poletnem premoru znova gostili kulinarično tržnico Odprta kuhna.

Foto: Čiliada bo 30. septembra začinila dogajanje v Izoli. Foto: CKPŠ Izola

2. septembra bo dišalo tudi v Izoli, saj na Ljubljanski ulici prirejajo Bazilikijado – izolski praznik bazilike. Nekoliko pikantnejši okusi pa bodo ponovno rdeča nit Čiliade – festivala čilija in pekoče kuhinje, ki se bo na Manziolijevem trgu in v Verdijevi ulici odvil v soboto, 30. septembra.

Foto: Pomorski krst bo letos že 71. Foto: Rok Sorta

Med večjimi dogodki meseca velja izpostaviti še Istrski dan v Ankaranu, ki bo to soboto, 2. septembra, praznik tradicije, kulinarike in ekologije Oživel Pomjan, ki bo 9. septembra, med 8. in 10. septembrom bo že 71. Pomorski krst Piran spremenil v kraljevino boga Neptuna in gusarjev, 16. septembra bo koprska Arena Bonifika gostila kickboxerski spektakel Legends Collide, 27. septembra bodo v Cafe teatru v Piranu z okroglo mizo s prof. dr. Vesno Mikolič obeležili Svetovni dan turizma, 30. septembra bo Dan odprtih vrat Aerodroma Portorož s predstavitvijo delovanja letaliških služb, dan kasneje pa bo v Avditoriju Portorož potekal izbor Miss Turizma s podelitvijo plakete odličnosti v turizmu v občini Piran. V Krkavčah bo 30. septembra pristna istrska prireditev Vonj po Istri.
Konec septembra bo tudi športno obarvan, saj bo 23. in 24. septembra slovenska Istra prizorišče 5. Istrskega kolesarskega maratona, ki z edinstvenim okoljem, razgibanimi trasami in čudovitimi razgledi vsakič znova navdušuje ljubitelje kolesarjenja.

Pripravila Andreja Čmaj Fakin, Turistična organizacija Koper, v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož, Turističnim združenjem Izola in Občino Ankaran.