NAPOVED DOGODKOV

Pester september v Mestni knjižnici Izola

Izola, 28. avgust 2018
September je pred vrati in v izolski knjižnici so že pripravljeni na jesen. Za vas so pripravili različne dogodke, na katere vas vljudno vabijo. Hkrati vse uporabnike obveščajo, da začne s 1. septembrom 2018 veljati zimski urnik. Knjižnica bo za obiskovalce odprta od ponedeljka do petka od 9.00 do 18.30, ob sobotah pa od 8.00 do 13.00.

Foto: MKI

Vitrine ustvarjalnosti bodo do 15. septembra še gostile razstavo ribiških predmetov, ki je podaljšana zaradi začetka šolskega leta, od 15. septembra naprej pa reprodukcije starih razglednic Izole, ki prikazujejo utrip mesta nekoč, in razstavo Istra v noši, v okviru katere bodo na ogled punčke v istrski noši, ki jih je ustvarila šivilja Lijana Perko. Vitrino ustvarjalnosti si lahko ogledate vsak dan, od ponedeljka do petka med 9. in 18. uro, ter ob sobotah od 8. do 13. ure.

V istem časovnem obdobju lahko v izolski knjižnici stopite tudi do Stene ustvarjalnosti, ki vas bo septembra pričakala z razstavo V solinah skrita lepota. Zanjo so poskrbeli člani izolskega društva Lik, ki so navdih za svoje slikarske in kiparske stvaritve našli v Sečoveljskih solinah.

Stena ustvarjalnosti Središča za samostojno učenje bo svoje gostoljubje nudila mladi ilustratorki Eriki Gregorič, ki bo na svoji razstavi na ogled postavila serijo svojih najboljših stripovskih ilustracij z naslovom KaJ Se Je NaUčU JaNeZeK?

V torek, 11. septembra, ob 19. uri se lahko udeležite predavanja Vesne Boroja z naslovom Pet korakov do celostnega zdravljenja, dva dni kasneje, 13. septembra, ob 18.30 pa je čas za septembrsko srečanje bralnega kluba Kira knjiga, na katerem bodo bralci spregovorili o svojih izkušnjah pri prebiranju kratkoproznega prvenca domače avtorice Ane Schnabl z naslovom Razvezani. Bralni klub vodi literarna kritičarka in prevajalka Diana Pungeršič, udeležba v njem pa je brezplačna.

Ker je september mesec demence, bodo v izolski knjižnici večerno srečanje namenili sporazumevanju pri demenci. V sredo, 19. septembra, ob 19.00 bo o tem spregovorila mag. Tatjana Cvetko, specialistka družinske medicine in predsednica Društva za pomoč pri demenci Primorske spominčice.

Dan potem, 20. september, ob 19.00 bo na vrsti prvi v nizu štirih ruskih filmov, ki bodo na ogled letošnjo jesen. Čas prvakov iz leta 2017 govori o tekmi med Sovjetsko zvezo in Združenimi državami Amerike za osvojitev vesolja.

Ob petkih, sobotah in nedeljah bo v lepem vremenu med 17. in 20. uro mogoče brati v Arheološkem parku v Simonovem zalivu. Knjižnica na plaži je promocija branja in zabave z brezplačno izposojo in vračilom knjig, namenjena vsem, ki se na plaži kratkočasijo s knjigo. Izposodijo si jih brez formalnosti vpisa in članarine, vrnejo jih v knjižnico na plaži ali v Mestno knjižnico Izola.

V okviru Borze znanja bo v torek, 25. septembra, ob 19.00 potekalo predavanje z naslovom Izročilo in psihoterapija, etnologinje in kulturne antropologinje Marjete Malešič, ki pri etnografskem terenskem delu in srečanjih z ljudmi opaža tudi njihove stiske in težave, predvsem pri starejših in osamljenih.

September bodo v Mestni knjižnici Izola zaključili z Dnevom odprtih vrat v Središču za samostojno učenje, ki bo potekal v sredo, 16. septembra, od 9.00 do 18.30.

Foto: MKI

Foto: MKI

»September je kar vdrl skozi naša vrata in po brezskrbnem poletju smo se ponovno znašli v šolskih klopeh. Učitelji in profesorji nas že seznanjajo z obveznostmi za tekoče šolsko leto in na seznamu šolskih opravil se gotovo najde tudi kakšno seminarsko delo. Ko se lotimo pisanja seminarskega dela, največkrat posežemo po internetnih virih, in ker je informacij malo morje, pokukamo in uporabimo tiste vire, ki se nam prvi ponudijo. Takšni viri so v poplavi informacij večkrat pomanjkljivi in nezanesljivi, zato so se odločili za predstavitev in vpogled v podatkovne baze e-knjig in e-virov Biblos, Mlol, EbscoHost in Encyclopedia Britannica. Odločitev za promocijo navedenih vsebin izvira iz želje, da bi mlade seznanili z uporabo zanesljivih in preverjenih učnih virov v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku,« so zapisali v predstavitvi programa ob Dnevu odprtih vrat.

Uredništvo

Povezane vsebine:

Pomagajmo družini, ki ji je požar uničil stanovanje

Z novimi prostori do boljšega zdravljenja odvisnosti