ZDRAVJE

Partnerstvo na dopustu

Ljudje smo družabna bitja in hrepenimo po bližini drugega bitja. To hrepenenje nosimo v sebi, to je naša narava. Ne želimo si samo številčne družbe, pač pa kakovostnih odnosov, osebe, na katere se lahko navežemo in bodo v stiski ob nas. Stremimo k partnerstvu, ki bo prineslo v naše življenje vse tisto, kar pogrešamo. In kaj je lepšega, kot z dobro družbo uživati dopust?

Današnji tempo od nas zahteva veliko in mnogi smo obveznosti in odgovornosti kar pridno sprejeli. Rešuje nas misel na to, da bo prišel čas počitka in užitka. Vsakemu posamezniku se poraja želja po pohvali, priznanju, uspehu, počitku in odklopu. To je čas, ki odtehta naš trud, ki ga skozi leto vlagamo v odnose in delo.

A vse prevečkrat se v tem avtomatizmu izgubimo in ne znamo več ločiti naših potreb od želja. Izgubimo realnost, ker se nam zdi pregroba, da bi lahko ohranili svojo motivacijo za delo, in ohranjamo nekoliko iluzorne predstave, da prihaja čas, ko se bomo imeli lepše, boljše, ko bomo bogatejši in srečnejši. Definitivno pa je ta čas zelo težko dosegljiv, če zanj ne naredimo ničesar.

Velikokrat srečam ljudi, ki se ne zavedajo razkoraka med tem, kar si želijo, in tem, kar za to željo naredijo. Vsi si želimo biti bogatejši, saj je naša prva asociacija ta, da si bomo lahko marsikaj privoščili. A če se v to željo nekoliko bolj poglobimo, bomo hitro ugotovili, da bi si marsikaj radi privoščili, ker bi tako lahko bolj uživali, bili bolj sproščeni, imeli manj skrbi, hkrati pa se ne zavedamo, da nam bogastvo še ne prinese sposobnosti uživanja in brezskrbnost. Enako se dogaja v odnosih, kjer si želimo veliko pozornosti, hkrati pa nam partnerjeva dejanja še ne prinesejo pomiritve. Včasih se zgodi prav nasprotno. Partner nam posveča pozornost, ki si jo želimo, a v nas se začnejo odvijati strahovi, da si tega ne zaslužimo, da se nam verjetno poskuša približati, ker nekaj hoče, da to počne, zato, da bo lahko zvečer spet nekaj več intimnosti …

Pogosto sem slišala o partnerjih, ki so si zelo želeli dopusta. Počitnice sta načrtovala skupaj vse leto. Načrtovala sta kam gresta, kako gresta in kako bosta prihranila denar. To so stvari, o katerih sta spregovorila doma, pozabila pa sta se pogovoriti o tem, kaj si želita na dopustu početi. Ženske si želimo dopust, ki vključuje ležanje na plaži, stiskanje ob pomolu, večerni objem v viseči mreži, zgodnje prebujanje in sprehod do mesta, medtem ko si moški predstavlja, kako bo lahko vsako jutro končno prespal, pregledal vse zamujene novice in filme, vzel si bo čas za njeno telo in njune posteljne užitke. Nista se pogovorila o tem, ali bosta na dopustu kuhala skupaj, se bosta pogovarjala, se bosta objemala, se bosta z otroki ukvarjala oba ali pa se bosta izmenjavala. Vse to vpliva na naš dopust, na katerem se naša pričakovanja večkrat razblinijo, z dopusta pa pridemo bolj utrujeni, kot smo bilipred odhodom.

Seveda se v zgornjem opisu partnerstva in dopusta skriva nekaj stereotipnosti in posploševanja. Ni nujno, da se najdete v teh opisih, se boste pa mogoče prepoznali v utrujenosti, s katero pridete z dopusta, ali pa v razočaranjih, ki si sledijo vsako leto, kljub pričakovanju pred dopustom. Vse prevečkrat pa je tudi dopust postal del rutine in vse premalo razmišljamo o tem, kakšen namen sploh ima dopust in kaj si od tega časa želimo.

»Partner nam posveča pozornost, ki si jo želimo, a v nas se začnejo odvijati strahovi, da si tega ne zaslužimo, da se nam verjetno poskuša približati, ker nekaj hoče, da to počne, zato da bo lahko zvečer spet nekaj več intimnosti …«

Če torej vaš dopust ni takšen, kot ga pričakujete, je potrebna sprememba!

Začnite najprej pri sebi in svojih pričakovanjih. Razmislite o tem, kaj si sploh želite in kaj je v resnici tisto, kar vas sprosti. Zakaj ne bi bil dopust poln takih stvari, ki jih radi počnete? Ali vas sprosti slikanje? Zakaj ne bi na morje vzeli slikarskega platna in barv? Ali pa se odpravili v slikarsko prestolnico? Ali je res nujno, da se vsako leto odpravite na isto mesto, z istim ritmom, z istim izidom? Predvsem pa pri sebi razmislite, ali za srečne dni na dopustu res potrebujete platno in ali je mogoče dovolj že to, da imate ob sebi osebo, s katero se boste lahko pogovarjali. Poskusite o vseh željah in preteklih izkušnjah spregovoriti tudi s partnerjem. Ne pustita se ujeti običajem, raje ujemita sebe in en drugega. Včasih so dovolj že male spremembe, kot na primer to, da si na dopustu zares vzameta čas za vaju, da se srečata v iskrenosti, v vajinih čutenjih.

Odnosi so namreč tisti, ki nas utrujajo. Če nam je dolgčas, je to čas poln jeze, ki je ne upamo izraziti, če smo jezni, je to čas poln pogrešanja, če smo naveličani vsega, pa je to čas, v katerem čutimo veliko pritiska in pričakovanj, ki jih ne moremo zapolniti. Tako zelo se bojimo sprememb, ker so lahko naporne. A bolj bi se morali bati tega, da se v rutini izgubijo naše želje in sposobnost, da jim sledimo.

Želim si, da bi si letos vzeli vsaj kanček časa pred dopustom, da ugotovite, kaj si od njega sploh želite in kako si to lahko tudi uresničite. In naj vam to poletje prinese kanček tiste sprostitve, ki jo čakate vse leto!

Eva Erpič pred. društva Človeška toplina, univ. dipl. socialna delavka in stažistka psihoterapije

041 410 843

Pišete mi lahko na:

Info@cloveska-toplina.com