KUHANJE BOBIČEV

Padna bo gostila prvo Bobičijado

Padna, 29. avgust 2018
V Padni bo v soboto, 1. septembra, potekala prva Bobičijada. Na kuharskem tekmovanju se bodo v kuhanju priljubljene istrske mineštre pomerile tričlanske ekipe. Ocenjevanju jedi bo sledila podelitev nagrad in zabava z Žavbi Brothers.

Foto: Jaka Ivančič

Čas mlade koruze je tudi čas bobičev, priljubljene istrske mineštre z glavno sestavino – koruznim zrnjem. Receptov, kako pripraviti to na prvi pogled preprosto jed je mnogo, zato bo sobotno tekmovanje v njeni pripravi zagotovo nekaj posebnega.

Namen prireditve, ki jo organizira Krajevna skupnost Padna v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož, je ohranjanje tradicionalnega kulinaričnega izročila kraja, promocija kulinarike in vinske kulture, zabava in druženje ob domači kulinarični ponudbi.

Kot so sporočili iz TZ Portorož, bodo osnovne sestavine – mlado koruzo, rjavi fižol, krompir, svinjsko meso, paradižnik, korenje in sestavine za pešto – zagotovili organizatorji. Na kuharskem tekmovanju se bodo pomerile tričlanske ekipe, s kuharjem na čelu in dvema pomočnikoma, ki bodo najboljše mineštre kuhali med 16. in 19. uro.

Foto: Matevž Kostanjšek

Jedi bo ob koncu tekmovanja ocenila žirija, ki jo bodo sestavljali poznavalec istrske kulinarike Miro Tomšič, svetovalka za zdravo prehrano Marija Merljak in predsednik Krajevne skupnosti Padna Robert Titan. Žirija bo ocenjevala izgled tekmovališča, organiziranost in usklajenost ekipe ter okus, videz in aromo bobičev. Najboljše tri ekipe bodo prejele praktična darila in plakete, ostali tekmovalci pa priznanja in knjižne komplete Istrske jedi z zgodbo. Za dobro vzdušje v eni izmed najočarljivejših istrskih vasi bodo od 20. ure dalje poskrbeli Žavbi Brothers.

Ekipe se lahko na Bobičijado prijavijo še do 30. avgusta preko prijavnice na spletni strani Krajevne skupnosti Padna.

Uredništvo

Povezane vsebine:

Po trdem delu v solinah je na vrsti praznovanje