PREVENTIVNA AKCIJA

Osveščanje javnosti o prepovedi kajenja v vozilih

Ljubljana, 2. september 2018
Ob začetku šolskega leta, od 3. septembra 2018 naprej, bodo v sodelovanju Ministrstva za zdravje, policije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, nevladnih organizacij, Vala 202 in TV Slovenija potekale aktivnosti za osveščanje javnosti o prepovedi kajenja v vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb ter škodljivosti tovrstnega pasivnega kajenja.

Foto: NIJZ

Kot so pojasnili na NIJZ, kjer kadijo kadilci, tudi nekadilci vdihavajo tobačni dim in iste škodljive snovi. Varne ravni izpostavljenosti tobačnemu dimu ni, če je ta dolgotrajna, lahko med nekadilci privede do pojava istih bolezni kot pri kadilcu. Pri odraslih nekadilcih pasivno kajenje poveča tveganje za koronarno srčno bolezen, možgansko kap in pljučni rak ter številne druge bolezni.

Nekatere skupine prebivalcev so še posebej ranljive za učinke pasivnega kajenja, to so dojenčki, majhni otroci, nosečnice in bolniki s kroničnimi boleznimi, npr. dihal, srca in ožilja. Dojenčki in majhni otroci pogosteje zbolijo in pogosteje potrebujejo zdravnika. Njihova pljuča se slabše razvijejo, pogosteje zbolijo za bronhitisom ali pljučnico, pogosteje kašljajo in piskajo pri dihanju, imajo hujše in pogostejše napade astme, pogostejša vnetja srednjega ušesa in komplikacije teh vnetij v primerjavi z otroki, ki niso izpostavljeni tobačnemu dimu, so zapisali na inštitutu.

Foto: WK

Nov zakon o prepovedi kajenja dodatno prepoveduje tudi kajenje v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let. Kajenje v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina, privede do visokih ravni škodljivih snovi iz tobačnega dima, ki so podobne tistim v zakajenih lokalih ali pa jih celo presežejo. Odpiranje oken ali zračenje ne pomagata, kar ne velja le za avtomobile, pač pa tudi domače bivalno okolje.

V okviru akcije bodo policisti od 3. do 9. septembra nadzirali tudi kajenje tobačnih in povezanih izdelkov v vseh vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb ter voznike s pomočjo letakov osveščali o škodljivosti pasivnega kajenja v vozilu.

Akcija osveščanja o škodljivosti pasivnega kajenja bo potekala tudi na socialnih omrežjih, posebno na Facebook strani Slovenija piha 0,0, kjer so pripravili celo nagradno igro.

Letos se je akciji pridružil tudi Val 202, ki bo skozi vsebine v etru opozarjal na pasivno kajenje, in TV Slovenija z brezplačnimi objavami spota.

Aktivnosti bodo izvajale tudi nevladne organizacije, s katerimi sodelujejo na področju varovanja in krepitve zdravja, pa tudi AMZS na področju varnosti v cestnem prometu, so še sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Uredništvo