ZDRAVJE

Osteoporoza ali »tiha bolezen«

Osteoporoza je presnovna bolezen kosti. Kosti zaradi sprememb v strukturi in vsebnosti kalcija postajajo vse bolj lomljive. Če je ne preprečimo ali ne zdravimo, se lahko kosti pričnejo posedati že zaradi lastne teže (vretenca) ali pa pride do zloma že ob minimalnih obremenitvah. Zlomi se lahko katera koli kost, neugodni in pogosto usodni pa so zlomi vretenc in predvsem kolka.

Foto: Studio Maja

Osteoporoza v glavnem prizadene žensko populacijo, še posebej v obdobju hitrega izgubljanja kostne mase v letih po menopavzi. V tem obdobju se nenadoma bistveno zniža nivo spolnih hormonov, ki vplivajo na metabolizem kosti. Je napredujoča bolezen, zato se izgubljanje kostne mase nadaljuje tudi v kasnejših letih, le nekoliko počasneje. Bolezen prizadene tudi moške, vendar je pri njih izgubljanje kostne mase počasnejše, ker je andropavza pri moških, in z njo nižanje nivoja moških hormonov, počasnejši proces.

Študija na 610 Slovencih (418 ženskah in 192 moških), ki je bila izvedena v letu 2006, je pokazala, da za osteoporozo zboli 80,4 % Slovenk in 19,6 % Slovencev.

Po podatkih SZO v državah Evropske unije vsak dan utrpi osteoporotični zlom 1700 ljudi, 650.000 ljudi vsako leto. V postmenopavzalnem obdobju bo 50 % žensk utrpelo osteoporotični zlom, 25 % vertebralno deformacijo zaradi osteoporoze in 15 % zlom kolka. Tveganje za nastanek osteoporotičnih zlomov s starostjo hitro narašča, tveganje za zlom pri 50-letni ženski v njenem življenjskem obdobju znaša 40 %, kar je primerljivo s tveganjem za nastanek koronarne bolezni.

Foto: Studio Maja

Kar nekaj dejavnikov tveganja lahko odpravimo s spremembo življenjskih navad. Ker ne poznamo popolnoma varne in učinkovite terapije pri že razviti osteoporozi, je glavni poudarek na preprečevanju obolenja. Preventivni ukrepi se začnejo že v zgodnji mladosti z redno telesno aktivnostjo, ker tako omogočimo maksimalen razvoj in lahko povečamo gostoto kosti. Redna telesna dejavnost, pri kateri je telo obremenjeno z lastno težo, je eden od bistvenih nefarmakoloških ukrepov, ki pripomore k uspešnemu zdravljenju menopavzalne osteoporoze. Redna telesna dejavnost izboljša gibljivost in mišično moč ter posredno preprečuje padce in zlome.

Najpomembnejše vaje za preprečevanje oz. zdravljenje osteoporoze:
– vaje proti uporu; proti lastni teži, proti trdo postavljenim predmetom v okolici ali na raznih orodjih in z lažjimi utežmi.
– vaje za preprečevanje padcev; to so vaje za koordinacijo in ravnotežje: hoja po ozki črti, stoja na mehki podlagi, stoja na eni nogi, zibanje telesa, vaje na žogi in podobno.
– vaje za dobro držo; stoje, kjer so vključene vse antigravitacijske mišične skupine.

Info: info@studiomaja.si
www.studiomaja.si
Ferrarska ulica 8 (Ogrlica)
6000 Koper
Tel: 05/639 20 13

Mag. Maja Fortunat