ZDRAVJE

Operacija sive mrene ali odstranitev dioptrije?

V tem prispevku bi želela osvetliti nekaj običajnih vprašanj, ki se pojavljajo pri pogovoru o očesnih operacijah, kjer opravimo zamenjavo leče, bodisi zaradi sive mrene ali le odprave dioptrije. Čeprav je v elektronskih medijih veliko informacij o očesnih operacijah, pa pacienti velikokrat nimajo prave predstave, kaj med operacijo naredimo, da bi poleg odstranitve sive mrene dosegli kar najboljši pooperativni rezultat.

Dr. Petra Schollmayer, specialist oftalmolog kirurg

V slogu tipičnih vprašanj in odgovorov želimo v tem prispevku osvetliti nekaj osnovnih informacij, ki pacientom pomagajo k optimalni odločitvi za operacijo. Podrobneje se bomo posvetili operaciji zamenjave intraokularne leče, s katero lahko odpravimo sivo mreno, pa tudi dioptrijo. Pri tej operaciji skozi droben (2 – 3 mm) rez s pomočjo ultrazvoka odstranimo zamotnjeno lečo ter v oko vstavimo umetno znotrajočesno lečo.

Odprava dioptrije z laserjem ali vstavitvijo znotrajočesne leče

Kadar govorimo o odpravi dioptrije, govorimo pravzaprav o odpravi refrakcijske napake očesa: kratkovidnosti, daljnovidnosti ali/in astigmatizma ali o odpravi starostne slabovidnosti (presbiopije). Dioptrijo pri mlajših – nekako do 40 let – lahko odpravimo z lasersko operacijo roženice ali z vstavitvijo fakične leče, pri starejših pa z zamenjavo leče z multifokalno intraokularno lečo.

Kakšne leče lahko vstavimo v oči?

Poznamo različne umetne intraokularne leče: enožariščne (monofokalne), večžariščne (multifokalne), torične in multifokalne torične.  Monofokalne leče omogočajo dober vid le na eno razdaljo, navadno daljavo, medtem ko multifokalne leče omogočajo dober vid na različne razdalje: daljavo, bližino in pri novejših multifokalnih lečah tudi na srednje razdalje. Multifokalne leče torej oponašajo našo lastno lečo v mladosti, ko smo sposobni prilagajati vid različnim razdaljam, zato za branje ne potrebujemo posebnih očal. Za razliko od multifokalnih leč mora bolnik z monofokalnimi lečami po operaciji uporabljati očala za branje oziroma daljavo, če se je pred operacijo s kirurgom dogovoril za izbiro leče s ciljem dobrega vida na blizu (v nekaterih primerih pri kratkovidnih bolnikih).

Izbira leče je odvisna od očesnega stanja ter bolnikovih želja. O različnih možnostih se z bolnikom obširno pogovorimo na pregledu pred operacijo.

Kaj plača zavarovalnica in česa ne?

Zdravstvena zavarovalnica v Sloveniji refundira operacijo z vstavitvijo monofokalne lečke, medtem ko je operacija z ostalimi vrstami lečk samoplačniška. Poleg tega je na operacijo sive mrene v okviru zdravstvene zavarovalnice potrebno čakati, za samoplačniške operacije pa se sami dogovarjamo za termin, ki nam ustreza.

Prednosti in pomanjkljivosti multifokalnih intraokularnih leč

Te leče večinoma odpravijo potrebo po nošenju očal po operaciji. Optični sistem lečk, ki jih vstavljamo, omogoča dober vid tako na daljavo kot na bližino (branje) ter na srednje razdalje (računalnik, armaturna plošča, gospodinjska dela).

Tako so bolniki po operaciji neodvisni od očal skoraj pri vseh vsakodnevnih opravilih. V primeru astigmatizma (laično “cilindra”) je potrebno za dosego jasnega vida vstaviti multifokalne torične leče, ki odpravijo tudi astigmatizem. Pomanjkljivosti je ob korektni in natančni izvedbi posega zelo malo, predvsem se omenjajo odsevi okrog luči pri nočni vožnji, ki pa so z najnovejšimi modeli intraokularnih leč minimalni in kmalu po operaciji niso več moteči. Ker so drugi zapleti izredno redki, se za te posege odloča vse več ljudi.

Ali je intraokularne leče potrebno kasneje v življenju zamenjati?

Multifokalne leče vstavimo v oko po odstranitvi bolnikove lastne leče in brez težav ostane v očesu vse življenje. Intraokularnih leč ni potrebno zamenjati, spreminjati njihove dioptrije ali menjati kot kontaktne leče.
Narejene so iz akrilata in ostanejo v očesu bistre vse življenje.

Multifokalnih očal se nisem mogel navaditi. Ali bo tako tudi z intraokularnimi multifokalnimi lečami?

Vid z multifokalnimi intraokularnimi lečami je bolj “naraven” kot pri nošenju multifokalnih očal ali kontaktnih leč, saj ni potrebno iskati jasne slike na različnih razdaljah, kjer gledamo nek predmet ali beremo.

Ali sem sploh primeren za operacijo z zamenjavo leče?

Velika večina pacientov je primerna za operacijo. Primernost za operacijo ugotovimo na podlagi natančnega pregleda in slikanja očesnega ozadja. Če obstajajo bolezenski znaki na kateremkoli delu očesa, je oči potrebno predhodno zdraviti. Če so spremembe prehude, bolniki niso primerni za tovrstno operacijo.

Ali sem za operacijo z zamenjavo leče premlad ali prestar?

Ker enake intraokularne leče vstavljamo tako pri dojenčkih s sivo mreno kot pri pacientih, ki so zelo stari, pri tem ni starostne omejitve. Glede izbire vrste intraokularne leče pa upoštevamo predvsem to, kaj je za pacienta najbolje glede na njegove možnosti in želje. Tudi pacienti z visoko starostjo, ki ne želijo nositi očal, so primerni za operacijo z multifokalnimi lečami, zlasti pa seveda te koristijo mlajšim z aktivnim življenjskim slogom.

Kdaj se odločati za operacijo z vstavitvijo intraokularnih leč, če nimam sive mrene?

Odločitev za operacijo pri pacientih, ki nimajo sive mrene, običajno temelji na želji po opravljanju aktivnosti, ki jih očala ovirajo. Tu gre predvsem za različne športe, potapljanje ali preprosto za to, da so očala z visoko dioptrijo sama po sebi nepraktična, zlasti ko se pojavi tudi dioptrija na blizu, ki je drugačna od tiste na daljavo. Čeprav je operacija z vstavitvijo multifokalnih intraokularnih leč razmeroma draga, je to investicija za vse življenje, medtem ko je očala, ki tudi niso poceni, potrebno menjati, zaradi česar se strošek sčasoma izravna.

Foto: A: Odstranitev vsebine očesne leče z ultrazvočno sondo.

Foto: B: Implantacija intraokularne leče skozi 2.2 mm rez, ki ga ni potrebno šivati.

Foto: C: Multifokalna intraokularna leča v prozorni lečni ovojnici, ki ostane v očesu.

Ali operacija boli? Kdaj bom ponovno sposoben za delo?

Operacija ne boli, čeprav se opravlja le v topični (kapljični) anesteziji. Takoj po operaciji je vid še nekoliko meglen, naslednji dan se že zbistri. Za delo in normalno delovanje, vožnjo in branje smo sposobni že nekaj dni po posegu.

Foto: Prof. dr. Marko Hawlina, dr Petra Schollmayer (levo) in Petra Čelik, vodja sestrskega tima (desno).
Zlata medalja Qudal je dokaz zadovoljstva pacientov in kvalitetnih storitev.

Ali operacija boli? Kdaj bom ponovno sposoben za delo?

Operacija ne boli, čeprav se opravlja le v topični (kapljični) anesteziji. Takoj po operaciji je vid še nekoliko meglen, naslednji dan se že zbistri. Za delo in normalno delovanje, vožnjo in branje smo sposobni že nekaj dni po posegu.

Kako izbrati izvajalca operacije?

Pri tem je vsak pacient seveda svoboden. Cene za samoplačniške posege se pri različnih izvajalcih nekoliko razlikujejo, vendar je potrebno upoštevati tudi “skrite” stroške, kot so potovanja na poseg in preglede, cene kontrolnih pregledov in podobno, kar vpliva na dokončno ceno. Vsekakor je pametno izbrati izvajalca, ki ima s temi posegi dovolj izkušenj in se vam bo posvetil vsakič, ko ga boste potrebovali, ne le pred operacijo in ob samem posegu. Cene so večinoma primerljive, in čeprav nekateri izvajalci privabljajo paciente z različnimi popusti in akcijami, to ne pomeni, da bo cena na koncu res nižja. Predvsem je pomembno, da zdravniku, ki ga izberete, zaupate na osnovi njegove strokovnosti in etičnega pristopa, ne pa zaradi televizijskih reklam in visokoletečih obljub.

Okulistični center Hawlina & Schollmayer, Obala 77, 6320 Portorož, www.hawlina.eu, Tel: 031 394 224, Email: info@hawlina.eu

Povezane vsebine:

»Operacija je minila fantastično, rešen sem optičnih pripomočkov za vse čase!«

Najmodernejše očesne operacije, ki omogočajo neodvisnost od očal za vse starosti v Portorožu