VREMENSKA NAPOVED

Ohladitev naj bi v naše kraje prispela v soboto

Slovenija, 23. avgust 2018
Četrtek in petek bosta še vroča, konec tedna pa pričakujemo ohladitev s padavinami, sporočajo vremenoslovci.

Foto: Meteo.si

Kot so sporočili z Agencije za okolje, se s severa Evrope proti jugu pomika precej hladnejša zračna masa, ki bo dosegla Alpe nekje do noči na soboto.

Ker navadno Alpe za nekaj časa zadržijo prodiranje hladnega zraka, bo na njihovi južni strani nastalo območje nizkega zračnega tlaka s centrom v okolici Genove v Italiji. Tako imenovani genovski ciklon bo prinesel tipičen vzorec vremenskega dogajanja tudi nad naše kraje.

Foto: Meteo.si

Po besedah vremenoslovcev, povzroči Genovski ciklon nastanek obilnejših padavin in upočasni premik vremenske fronte proti jugu. Zaradi poletja in posledično zelo toplega morja so pogoji idealni tudi za nastanek močnejših neviht in nalivov.
Danes bo še dokaj sončno, popoldne in zvečer bodo nastale posamezne plohe in nevihte, ki se lahko zavlečejo tudi v noč. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 34 °C.

V petek bo sprva dokaj sončno, čez dan pa bo vse več spremenljive oblačnosti. Predvsem popoldne in zvečer bodo nastajale nevihte, ki se bodo lahko zavlekle v noč.

Po pričakovanjih naj bi v soboto padavine postopno zajele večji del Slovenije, vmes bodo tudi nevihte, predvidoma najmočneje v južnem delu države. Vročina bo popustila.

V noči na nedeljo se bodo padavine okrepile, takrat nas bo tudi dokončno preplavil hladnejši zrak. Temperatura zraka bo krepko pod 20 °C, vetrovno bo, zapihal bo severni veter, na Primorskem vsaj zmerna, lahko tudi močna burja. Naše vršace bo pobelil sneg.

A izrazita ohladitev naj ne bi trajala zelo dolgo, še sporočajo vremenarji. Že ponedeljek naj bi bil znova sončen, temperature pa naj ne bi več zrastle nad 30 °C.

Uredništvo