KINO POD ZVEZDAMI

Odprtje Kina pod zvezdami Piran sprostilo aktivacijsko moč filma

Piran, 5. julij 2018
Včeraj so se s projekcijo filma Družina začeli filmski večeri na prostem, ki jih v Piranu že 15. leto prireja Župnija Piran. V zavetju zvonika sv. Jurija, ki se kot kulisa zlije z dogajanjem na platnu, in nad modrino morja, ki včasih doda posebne zvočne efekte, dobi filmsko doživetje drugačne razsežnosti, kot smo jih vajeni.

Foto: Nataša Fajon

Prvi večer Kina pod zvezdami Piran je že tradicionalno posvečen domačemu, slovenskemu filmu. Tokrat nas je v filmsko poletje povedel celovečerni dokumentarec režiserja Roka Bička Družina, ki je na 20. Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljši film.

Še pred tem nas je s svojo prisotnostjo počastil režiser, Rok Biček, ki nam je v pogovoru z Maticem Muncem zaupal nekaj svojih misli o samem filmu, predvsem pa o njegovem vplivu na širšo družbo.

Foto: Nataša Fajon

Kot je povedal, je pri snemanju filma vztrajal dolgih deset let, ker ga je privlačila Matejeva drugačnost, zaradi katere je bil kar dvakrat izločen, najprej iz svoje družine, nato pa še okolice. Film je označil kot stranski proizvod njegovega druženja z družino in časa, ki so ga preživljali skupaj.

V vsako od treh družin je vstopal zelo počasi, na začetku brez kamere, ki jo je uvedel postopoma, tako da je skozi čas skupaj z njim postala povsem običajen del njihovega vsakdanjika.

Foto: Nataša Fajon

Munc je poudaril pristnost nastopajočih v dokumentarcu, zaradi katere se film gledalca dotakne s svojo surovo resničnostjo, ki ji ne more ubežati, ampak zasadi vanj občutke jeze, razočaranja, zavrta v njegovo človeško bit, ker jo je nič hudega sluteč izpostavil soočanju z zgodbo ljudi, ki živijo med nami, čisto blizu nas.

Posebnost filma Družina je tudi v tem, da za razliko od večine drugih, tudi po koncu slovenske turneje po kinematografih ni izginil v pozabo, temveč je še vedno zelo prisoten med ljudmi. V ta namen je Biček sestavil ekipo različnih strokovnjakov, s katero po projekcijah, namenjenih srednješolcem, izvaja pogovore o temah, ki jih film odpira.

Zgodba o družini Rajk je sprožila tudi dobrodelno akcijo za obnovo njihove razpadajoče hiše. Ljudje so pomagali s prostovoljnimi prispevki na samih projekcijah, večina kinematografov je za akcijo prispevala del sredstev od prodanih vstopnic, pridružili pa so se tudi številni obrtniki, ki so darovali gradbeni material in svoje delo. Uspešnost akcije je ponovno pokazala, da ima film veliko aktivacijsko moč, zaradi katere si zasluži več podpore tako s strani gledalcev kot države.

Filmski sladokusci, ki poletne večere radi preživijo tudi ob ogledu filmov, ki ne sodijo v standardno hollywoodsko produkcijo, si bodo lahko na najlepšem vrtu v Piranu ogledali še osem filmov. Na sporedu bodo vsako sredo vse do konca avgusta.

Spored ostalih filmov si lahko ogledate na spletni strani organizatorja, Župnije Piran.

V primeru slabega vremena bodo projekcije v dvorani sv. Peregrina, ogled vseh filmskih projekcij pa je brezplačen. Vabljeni na filmsko druženje.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

»Mladim moramo omogočiti, da pridejo v stik s filmi, kot je Družina«

Družina, drugi Bičkov filmski dosežek