ODPRTI VRTOVI

Odprt je natečaj za izbor najlepšega vrta v koprskem mestnem jedru

Koper, 16. avgust 2018
Tudi letos bodo v Kopru izbirali najlepše vrtove mesta. Med vsemi, ki se bodo prijavili na natečaj, bodo najlepšega izbrali obiskovalci prireditve Odprti vrtovi Kopra, ki bo potekala 16. septembra.

Foto: Jaka Ivančič

V nedeljo, 16. septembra 2018, se bodo obiskovalci sprehodili po skritih mestnih vrtovih, ki bodo sodelovali v natečaju Najlepši vrt v mestu 2018, ter ob dobri glasbi, vinu in prigrizkih določili najlepšega.

Namen dogodka je povezati občane in pokazati skrite kotičke mesta ter tako spodbuditi k trajnostnemu razvoju in širitvi zasebnih zelenih površin v mestu.

Kot je v diplomskem delu zapisala Metka Ševerkar, so mestne zelene površine ena temeljnih osnov za trajnostni razvoj mest in zagotavljanje kakovosti bivanja v njem. Možnost številnih rab in dejavnosti, raznovrstni ugodni ekološki in okoljski vplivi zelenih površin na podnebne in vodne razmere in zmanjševanje vpliva škodljivih emisij pomembno prispevajo h kakovosti bivalnih razmer v urbanih okoljih, k zdravju in zadovoljstvu ljudi.

Foto: MOK

V starem mestnem jedru Kopra se je vloga in število vrtov v posameznih zgodovinskih obdobjih spreminjalo, zapišeta Ana Kučan in Gaja Trbižan v delu IV. koncept zelenega sistema MO Koper. Zelene površine so se krčile zaradi novo nastalih objektov. Dodajata, da je vrtove smiselno ohranjati že zaradi zgodovinske privlačnosti, četudi nimajo pomembne vloge v javni rabi mestnega prostora.

Odprti vrtovi Kopra odpirajo skrite kotičke mesta, hkrati pa k sodelovanju pritegnejo prebivalce, ki skupaj s komisijo obiščejo posamezne vrtove, se družijo ob lokalnih dobrotah in vinu ter na koncu okronajo najlepšo zeleno površino svojega kraja.

Organizatorja dogodka, Bar Cameral in Pedagoška fakultete Univerze na Primorskem, vse lastnike vrtov v koprskem mestnem jedru vabita, da se do vključno 7. septembra prijavijo na natečaj. To lahko storijo na elektronskem naslovu odprtivrtovi@gmail.com ali osebno v Baru Cameral na Čevljarki ulici 14.

K prijavi priložite do pet fotografij, ki so lahko posnete tudi z mobitelom, ter kratek opis vrta in osebne podatke.

Uredništvo

Povezane vsebine:

Doživetje v Istri najbolj priljubljeno med slovenskimi gosti