STAVKA

Odločitev o zaostritvi stavke voznikov Arrive preloženo

Koper, 10. september 2017
Skupina Arriva je stavkovnemu odboru posredovala prvi približevalni predlog. Kljub nesprejemljivosti predloga so se v duhu iskanja razumske rešitve odločili, da bodo o zaostritvi stavke odločali po sestanku z upravo, ki bo jutri.

Foto: KS90

Do 22. ure, ko se je iztekel čas, ki ga je stavkovni odbor namenil upravi skupine Arriva za posredovanje prvega približevalnega predloga in posledično preprečitev zaostritve stavke, so v odboru le dočakali odziv vodstva.

V današnjem sporočilu za javnost so sicer zapisali, da so včeraj (9. septembra) s strani Aljaža Vuka prejeli elektronsko pošto z vabilom na sestanek z vodstvom Arrive Slovenija, na katerega so vabljeni tudi predstavniki sindikatov, podpisnikov podjetniških kolektivnih pogodb v Arrivi. Stavkovni odbor je dopis poslal vsem podpisnikom kolektivnih pogodb, ker pa je bil ta deležen zelo različnih interpretacij, so se danes z njimi še sešli na sestanku.

“Po sestanku je stavkovni odbor ocenil, da udeležba ostalih sindikatov pri razreševanju stavkovnih zahtev ni nobena dodana vrednost, zato se ne strinjamo s predlogom delodajalca, da bi tudi oni bili del skupine, ki bi imela za cilj končanje stavke v najkrajšem času, kar je zakonska obveza obeh v stavki »sprtih« strani,” so zapisali v odboru.

Kot pravijo v sporočilu, so o tem obvestili tudi delodajalca, hkrati pa se odločili, da se udeležijo predlaganega sestanka s pogajalci na strani delodajalca, seveda v želji, da slednji končno dojame resnost nastale situacije.

“Zavoljo posredovanega prvega približevalnega predloga s strani delodajalca, ki je sicer pod vsako mejo kritike, saj nam je bilo ponujeno le 1,5-odstotno zvišanje osnovne urne postavke za vse zaposlene, in to izključno v podjetju Arriva Štajerska s 1. 9 .2017, bomo v duhu iskanja razumske rešitve zaostrovanje stavke preložili in o tem ponovno odločali takoj po sestanku z upravo, ki se bo odvijal jutri, 11. 9. 2017, ob 10. uri na Središki 4 v Ljubljani,” so zaključili v stavkovnem odboru.

Poročali smo že:

Stavka voznikov Arrive Slovenija: avtobusi bodo vozili le v času prometnih konic

Vodstvo skupine Arriva Slovenija za iskanje soglasja z mediacijo

Kako je mogoče, da vozniki stavkajo, avtobusni promet pa poteka skoraj nemoteno?

V nedeljo pade odločitev o morebitni zaostritvi stavke

Nataša Fajon