TURIZEM

Odkrivanje legend Pirana z brezplačno mobilno aplikacijo Nexto

Portorož, 28. oktober
V Piranu so predstavili novo izkušnjo vodenja po mestu, ki so jo poimenovali Legende Pirana. Dosegljiva je z brezplačno aplikacijo Nexto, z njo pa mesto Piran spoznavamo preko nalog, izzivov in obogatene resničnosti.

Foto: TZP

Z brezplačno mobilno aplikacijo Nexto se obiskovalci prelevijo v aktivne raziskovalce Pirana, ki na različnih lokacijah odkrivajo znamenitosti, spoznavajo zgodovinske like, rešujejo uganke in se s pomočjo obogatene resničnosti zazrejo v preteklost. Na voljo je šest izzivov oz. nalog: Vražji Tartini, Zlobni jeziki, Piranski ščit, Ogenj in voda, Vrata skozi zgodovino in Srce Pirana.

S pomočjo obogatene resničnosti lahko obiskovalci ob Tartinijevem spomeniku zagledajo vražjega trilčka in poslušajo zvoke znamenite sonate, spoznajo zgodbo kamnite plošče z napisom “lasa pur dir” in Benečanke ter jo znova pobarvajo v rdečo. Spoznajo tudi zgodbo o sv. Juriju, ki je rešil mesto pred neurjem, kdaj je bil zgrajen piranski svetilnik, po komu so dobila ime Dolfinova vrata in kaj je bil razlog za zasutje mandrača.

Z uspešnim reševanjem izzivov obiskovalci odklepajo virtualne spominke, 3d artefakte, ki jih lahko občudujejo v obogateni resničnosti tudi doma. Če rešijo vse izzive, jih v Turistično-informacijski pisarni v Piranu čaka majhna pozornost. Aplikacija je na voljo v štirih jezikovnih različicah.

»V Portorožu in Piranu si prizadevamo, da bi postali prepoznavna destinacija kulturnega turizma. Nexto platforma ponuja možnost, da zanimive vsebine predstavimo na sodoben in atraktiven način. Zgodbe Pirana smo spremenili v interaktivne igre, ki obiskovalce mesta – še posebej mlajše generacije – nagovorijo bolj kot klasična avdio vodenja. Prilagojena resničnost v Legendah Pirana je prva tovrstna predstavitev v Sloveniji,« pravi mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož, in dodaja, da je s pomočjo obogatene resničnosti vse mogoče, celo Benečanko lahko domačini in obiskovalci Pirana ponovno pobarvajo v rdečo.

Foto: TZP

Nexto je razvila mlada ekipa razvijalcev, ki se navdušuje nad zmožnostmi, ki jih na področju kulturnega turizma in interpretacije dediščine prinaša sodobna tehnologija. Želijo si približati pomen dediščine predvsem mlajšim generacijam in jim na edinstven način predstaviti bogate zgodbe iz zgodovine.

Povezane vsebine:

November v znamenju vina in kakijev

Igor Novel: “Rast destinacije bomo dosegli le z boljšo uporabo obstoječih zmogljivosti.”

»Tu se zbiramo tisti, ki smo odprti do novih znanj in spoznanj«

Uspešna sezona in minus v blagajni

Tomi Brezovec: »Čez dvajset let turizem zagotovo ne bo tak, kot ga poznamo danes«

TZP, NF