EX-TEMPORE PIRAN

Od 1. do 8. septembra bo Piran v znamenju Ex-tempora

Piran, 30. avgust 2018
Prihodnji teden bo Piran prepleten z bogatim kulturnim utripom, ki bo spremljal letošnji že 53. mednarodni slikarski Ex-tempore Piran. V sodelovanju s piranskimi ustanovami so Obalne galerije Piran pripravile številne prireditve, ki bodo namenjene različnim skupinam občinstva.

Kot so sporočili iz Obalnih galerij Piran, se bodo likovniki v od sobote, 1. 9., do sobote, 8. septembra 2018, prijavljali ter žigosali podlage v Monfortu v Portorožu, Ljubljani, Celju, Mariboru, Novi Gorici, Brežicah, Pulju in na Reki, dela pa bodo oddali v portoroškem Monfortu najpozneje do petka, 7. septembra, do 14.00.

Izbor del za razstavo in nagrade bo opravila mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo Nadežda Elezović s Hrvaške, Marco Puntin iz Italije in Andreja Hribernik iz Slovenije.

V letošnjem bogatem fondu razpisanih nagrad bodo podelili več različnih nagrad. Ob prestižnem Grand prixu v vrednosti 2.000 EUR še velike odkupne nagrade v vrednosti 1.000 eur, odkupne in hotelske nagrade, posebne nagrade, nagrada za perspektivnega mladega avtorja, nagrade za dela na papirju in  častno priznanje občinstva.

Slavnostna podelitev nagrad ter odprtje razstav izbranih slik – v Mestni galeriji Piran in razstavišču Monfort v Portorožu – pod pokroviteljstvom župana Občine Piran, Petra Bossmana, bo v soboto, 8. septembra, ob 20.30 na Tartinijevem trgu v Piranu.

V primeru slabega vremena bo prireditev v Mestni galeriji Piran.

Razstava v Mestni galeriji Piran in razstavišču Monfort Portorož bo na ogled od 8. septembra do 28. oktobra 2018.

V okviru 53. Ex-tempora organizirata Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran in Samoupravna skupnost italijanske narodnosti predstavitev kulturnega projekta Velika vojna: zavedanje o znanju, ki je nastal v sodelovanju s centrom Pro Loco, San Pietro di Feletto. Vsakoletna pobuda, ki je obeležila zadnje štiri stoletnice prvega vojnega konflikta, je navdihnila nastanek vina in slike, ki je postala etiketa na steklenici. Predstavitev bo v soboto, 1. septembra 2018, ob 17.00 v Tartinijevi hiši Piran.

Dan kasneje, v nedeljo, 2. septembra, pa bodo ob 20.00 v Appolonijevi palači odprli skupinsko razstavo Poti članov Foto kluba Portorož.

V projektu sodeluje kar dvajset fotografov: Aleksander Bančič-Sandy, Marjan Cerar, Vincent Cergol, Olga Černe, Mitja Črne, Irena Frkovič, Željko Jugović, Bilka Kolman, Katinka Kveder-Potočnik, Matjaž Lužnik, Denis Markežič, Maja Mavrič, Boris Ros, Sara Ros, Jadran Rusjan, Neva Samec, Lina Sorta, Rok Sorta, Boris Zabukovec in Ernest Ženko.

»V fotografski objektiv smo želeli prikazati poti, ki niso vezane na asfaltno, betonsko ali makedamsko podlago. Torej domišljija ali izostreno oko sta imela pomembno vlogo, kakšne vse poti si člani Foto kluba Portorož predstavljajo oziroma vidijo,” so zapisali o razstavi.

Razstava bo na ogled do nedelje, 9. septembra 2018.

Uredništvo

Povezane vsebine:

Boris Pahor se vsak dan pokloni skrivnosti življenja, da ostaneš živ