10 LET EMUNI

Obeležitev 10. obletnice delovanja Evro-sredozemske univerze

Piran, 19. junij 2018
Pred desetimi leti je bila ustanovljena Evro-sredozemska univerza (EMUNI) s sedežem v Sloveniji, ki predstavlja enega izmed šestih projektov Unije za Sredozemlje, potrjenih v okviru skupne deklaracije, sprejete v Parizu 13. julija 2008. V četrtek, 21. junija 2018, bodo na slovesnosti ob praznovanju 10. obletnice delovanja podelili nagrade zaslužnim posameznikom, ki so prispevali k njeni ustanovitvi in razvoju. Posebno priznanje bo prejel dr. Marko Pavliha, na čigar pobudo je bila univerza ustanovljena.

Foto: EMUNI

V enem od vladnih poročil o delovanju univerze lahko preberemo, da je bila »Evro-sredozemska univerza ustanovljena kot eden prioritetnih projektov predsedovanja Republike Slovenije Evropski uniji, z namenom, da postane mednarodna, visokošolska in znanstvena institucija, delujoča na območju Unije za Sredozemlje, ki bo z razvijanjem človeških virov, akademskih in strokovnih, prispevala k skupnemu evro-sredozemskemu visokošolskemu in znanstvenemu prostoru, podpirala in okrepila obstoječe mreže univerz s promoviranjem in organizacijo skupnih študijskih in znanstvenih programov, prispevala h krepitvi medkulturnega dialoga in dialoga med kulturami ter okrepitvi barcelonskega procesa na splošno«.

EMUNI je bila ustanovljena 9. junija 2008 v občini Piran in je priznana kot ena od šestih prioritet Unije za Sredozemlje. Univerza ima 213 članic (visokošolskih, raziskovalnih in drugih institucij) iz 42 držav. Glavna vira financiranja EMUNI sta proračun Republike Slovenije in Evro-sredozemska univerzitetna ustanova, ki je bila ustanovljena avgusta 2008 z namenom zbiranja sredstev za razvoj in delovanje univerze.

Foto: EMUNI

V letnem poročilu univerze za leto 2017 so zapisali, da so v študijskem letu 2017/2018 izvajali magistrski študijski program Poslovno komuniciranje v medkulturnem okolju, 12-mesečni izpopolnjevalni program Evro-sredozemske inovacije in podjetništvo, tečaj za mlade strokovnjake s področja modre rasti v Sredozemlju Blue Mission, hkrati pa so sodelovali pri oblikovanju in izvajanju interdisciplinarnega magistrskega študijskega programa z imenom Smart/Pametno okolje in upravljanje podnebnih sprememb. Prav tako so do konca leta 2017 na univerzi podpisali 13 novih, bilateralnih, Erasmus+ sporazumov z visokošolskimi institucijami iz partnerskih držav, ki omogočajo sodelovanje pri projektih, izmenjavi študentov in mobilnosti osebja.

Poleg tega je EMUNI soorganiziral številne dogodke, kot so EMUNI letna konferenca, MERID (Middle East Research and Inovation Dialogue) projekt, projekt MEDNICE za inovativne in skupne rešitve energetske učinkovitosti, komunikacijski projekt ERC, namenjen širjenju javne in politične podpore znanosti, ter druge seminarje in delavnice.

Ob obeležitvi desete obletnice delovanja Evro-sredozemske univerze se je njen odbor odločil pokloniti delu posameznikov, ki so prispevali k razvoju univerze in evro-sredozemskega partnerstva. Komisija za imenovanje nagrajencev se je odločila podeliti tudi posebno nagrado, ki so jo namenili prof. dr. Marku Pavlihi. Nagrade bodo podeljene v obliki trofeje in certifikata ob jubilejnem dogodku, ki bo potekal 21. junija 2018 v Gledališču Tartini Piran.

Nataša Fajon