NOVI PRIVEZI

Občanom Izole je na voljo več kot sto novih komunalnih privezov

Izola, 22. junij 2018
V Izoli so med plovbo po pristanišču predstavili najnovejšo investicijo. Gre za postavitev treh novih podaljškov plavajočih pomolov, s katero so za občane Izole zagotovili 104 nove komunalne priveze, s tem pa tako rekoč zaključili še zadnjo fazo možne širitve občinskega pristanišča.

Foto: Komunala Izola

Kot so sporočili iz Komunale Izola, ki upravlja z občinskim pristaniščem, je bilo slednje v zadnjih nekaj letih deležno več investicij, s katerimi so nadgradili obstoječo pristaniško infrastrukturo. Današnje občinsko pristanišče v Izoli, ki je sicer namenjeno predvsem komunalnim privezom, ponuja infrastrukturo na zelo visokem nivoju.

V letu 2011 so pričeli z umestitvijo treh novih plavajočih pomolov, severni del mandrača namenili samo lesenim plovilom, zaključili s 1. fazo obnove ribiške infrastrukture in za potrebe ribičev vzpostavili ledomat. Leto kasneje so umestili še en plavajoči pomol, obstoječe tri pa nadgradili s podaljški. Danes so vsi plavajoči pomoli opremljeni z vrati, rešilnimi lestvami, elektro-vodovodnimi omaricami, gasilnimi aparati in rešilnimi obroči. V letu 2013 so uredili novo sanitarno enoto na malem pomolu, namenjeno uporabnikom komercialnih privezov. V sledečih letih je sledilo urejanje priveznih mest za lesena plovila in ureditev podvodnega dela privezne infrastrukture na glavnem pomolu, ki se je zaključila v letu 2015.

»Poudariti moramo, da so velik obseg del zajemala podvodna dela; namestitev novih glavnih verig za priveze, muringov, vrvi, sidranje pomolov, ureditev plovnih poti, čiščenje morskega dna,« so pojasnili na Komunali.

 

Foto: Komunala Izola

V preteklem letu so vzpostavili tudi radio postaje za komunikacijo s posadko na plovilih, postavili informativne table za dnevne priveze, table dobrodošlice s kontaktnimi podatki pristanišča Izola in izvedli cevovod na štirih plavajočih pomolih za potrebe hidrantnega omrežja. V letošnjem letu je sledila še ureditev videonadzora in zadnja oz. najnovejša investicija postavitev treh novih podaljškov plavajočih pomolov.

Foto: Komunala Izola

Po besedah upravljavca pristanišča so ob vsem tem dali poudarek tudi skrbi za okolje oz. področju ravnanja z odpadki. S številnimi čistilnimi akcijami in dnevnim čiščenjem območja pristanišča ter urejenimi ekološkimi otoki namreč zgledno skrbijo za urejenost območja občinskega pristanišča.

»Ponosni smo nad doseženim standardom in urejenostjo občinskega pristanišča postavi ob bok modernim marinam v severnem Jadranu,« so še dodali v Komunali Izola.

Povezane vsebine:

Živo srečanje ustvarjalcev in obiskovalcev ob filmski umetnosti