PRECEPLJENOST POD VAROVALNO STOPNJO

Ob sumu pojava ošpic je nujno obvestiti zdravnika in ostati doma

Koper, 4. januar 2018
Nacionalni inštitut za javno zdravje je sporočil, da so prejeli obvestilo o pojavu ošpic pri otroku, ki se je mudil na potovanju v Srbiji. Otrok je bil cepljen z enim odmerkom cepiva, po katerem je zaščita proti ošpicam od 95 do 97-odstotna.

Foto: Reuters

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so nam potrdili, da je bil otrok na obisku v Srbiji v času inkubacije bolezni in se je najbrž res okužil ravno tam. Izbruh ošpic se je v Republiki Srbiji pojavil že na začetku oktobra minulega leta.

Po besedah strokovnjakov z NIJZ je pomembno, da ošpice pravočasno prepoznamo.

»Vsem, ki se po praznikih vračajo iz tujine, še posebej z območij, kjer se trenutno soočajo z izbruhi ošpic, svetujemo, da ob morebitnem pojavu značilnih bolezenskih znakov, kot so vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in značilen rdečkast izpuščaj, o tem nemudoma obvestijo izbranega osebnega zdravnika in ostanejo doma. Izredno pomembno je, da ne hodijo v čakalnico, ker bi s tem širili bolezen,« so dejali.

Zdravnik bo pacientu dal natančna navodila, ki jih mora vsakdo nujno upoštevati. Inkubacijska doba ošpic namreč navadno traja okrog 14 dni, lahko pa variira od 7 do kar 21 dni.

Ošpice se še vedno pogosto pojavljajo v Aziji, na Pacifiku, v Afriki, pa tudi v Evropi. Letno za ošpicami zboli okrog 36 oseb na 1.000.000 prebivalcev, umre pa okrog 134.200 obolelih.

Od leta 2000 do 2009 v Sloveniji ni bilo zaznanih primerov ošpic, kasneje so se pojavljali importirani primeri, kar je značilno za deželo z relativno dobrim deležem cepljenih. A na NIJZ opozarjajo, da je precepljenost proti ošpicam že pod varovalno stopnjo.

»Če se bo trend zmanjševanja stopnje precepljenosti še naprej nadaljeval, lahko pričakujemo širjenje ošpic tudi pri nas. Glavni ukrepi so zgodnje zaznavanje primerov in ukrepanje – izolacija obolelih in zaščita kontaktov,« so pojasnili.

Vsakdo, ki proti ošpicam ni zaščiten, tvega okužbo, ki jo lahko potem prenese na druge nezaščitene osebe, posledica pa je lahko izbruh bolezni.

Na Hrvaškem so ob izbruhu bolezni v Srbiji takoj izdali opozorilo o možnosti, da se ošpice pojavijo tudi v njihovi državi. Zanimalo nas je, ali bo to storila tudi Slovenija.

»NIJZ je izdal navodila za potnike in povezavo do drugih informacij o ošpicah. Nasveti za potnike in povezava na druge vsebine so na voljo na spletni strani NIJZ (http://www.nijz.si/sl/ob-sumu-na-ospice-najprej-prek-telefona-obvestimo-svojega-zdravnika),« so odgovorili.

Kot so poudarili na NIJZ, so ošpice zelo nalezljiva otroška bolezen, ki jo povzroča virus ošpic, za katero pa lahko zbolijo tudi odrasle osebe. Pred ošpicami se najučinkoviteje zaščitimo s cepljenjem.

Foto: Reuters

Vsem staršem priporočajo, da pokrbijo za cepljenje otrok po programu. Otroci prejmejo prvi odmerek cepiva v starosti med 12 in 18 mesecev, drugi pa ob vstopu v osnovno šolo.

Ker je precepljenost proti ošpicam v letu 2016 v Sloveniji znašala 92%, in je pod varovalno stopnjo, ki znaša 95%, tudi odraslim priporočajo, naj preverijo svoj cepilni status, zlasti če potujejo na področja z večjim številom obolelih.

Dokazi, da so prejeli zaščito proti ošpicam, so lahko pisno dokazilo o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam (OMR), zdravstvena dokumentacija o prebolelih ošpicah ali laboratorijski dokaz o prisotnosti specifičnih IgG protiteles proti virusu ošpic, iz katerega je razvidno, da je zaščitena proti ošpicam. Za osebe, ki so rojene pred letom 1960, velja, da so ošpice prebolele oziroma so proti njim odporne.

Če oseba nima pisnega dokazila o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam ali drugega dokaza, da je zaščitena proti ošpicam, naj pred potovanjem opravi cepljenje. Najmanjši presledek med prvim in drugim odmerkom je en mesec. Če ima oseba dokazilo o cepljenju z enim odmerkom, naj čim prej opravi še cepljenje z drugim odmerkom, zlasti pred vključevanjem v večje skupine (tabori, poletne šole, internati …) ali pred potovanjem.

Cepljenje otrok, mladostnikov in študentov, ki so še obvezniki (do starosti 26 let), opravi otrokov pediater, šolski zdravnik ali zdravnik v ambulanti za študente na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja. Odrasle osebe lahko opravijo cepljenje po predhodnem dogovoru pri svojem izbranem zdravniku ali na območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (OE NIJZ). Cepljenje odraslih oseb je plačljivo in stane 21 evrov za en odmerek.

»Če oseba zanesljivo ve, da je bila cepljena ali je prebolela bolezen, pa nima dokaza o zaščiti proti ošpicam in želi preveriti raven protiteles, se s svojim zdravnikom lahko dogovori za odvzem vzorca krvi za testiranje ravni protiteles proti ošpicam,« so še dejali na NIJZ.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Droge so odsev družbenega sistema in okolja, v katerem živimo