OZONSKA LUKNJA

Ob dnevu zaščite ozonske plasti pozivi k ukrepanju

Ljubljana, 16. september 2018
Na današnji dan, kot vsako leto 16. septembra, obeležujemo mednarodni dan zaščite ozonske plasti. Na ta dan je bil leta 1987 sprejet montrealski protokol, ki je pripomogel k učinkovitemu zmanjšanju izpuščanja ozonu škodljivih snovi v ozračje. Letos poteka v znamenju poziva ljudem, naj nadaljujejo z ukrepi za zaščito ozonske plasti in okolja.

Foto: CC

Ozonski plašč, tanek sloj plina, ščiti Zemljo pred sončnim sevanjem, ki povzroča kožnega raka in ima druge škodljive posledice za pridelke in okolje. Sredi 70. let prejšnjega stoletja so znanstveniki ugotovili, da ozonsko plast ogroža kopičenje klorofluoroogljikovodikov (CFC) v ozračju. Desetletje kasneje so odkrili “luknjo” v ozonskem plašču nad Antarktiko. Posledica je bilo sprejetje montrealskega protokola, ki je prepovedal uporabo ozonu nevarnih snovi.

Danes se znanstveniki strinjajo, da je protokol uspešen, saj se je plast ozona začela obnavljati. Ker je vsebnost ozonu škodljivih snovi v ozračju dosegla višek okoli leta 1994, znanstveniki pričakujejo, da si bo ozonska plast v naslednjih letih in desetletjih povsem opomogla. Ozonska luknja se bo kljub ukrepom najverjetneje sicer še kar nekaj desetletij pojavljala, saj imajo freoni dolgo življenjsko dobo, nekateri celo daljšo od sto let.

Tudi Slovenija je pogodbenica montrealskega protokola. “Kot članica EU vestno izpolnjuje zaveze montrealskega protokola in njegovih dopolnitev in prilagoditev, saj je področje ravnanja z ozonu škodljivimi snovmi v celoti uskladila z zakonodajo EU, ” so navedli na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso).

Foto: ARSO

Po njihovih navedbah je ozonska luknja vzorčen primer, ki nas opozarja, da se lahko tudi tako imenovani razvoj s časom pokaže za škodljivega.

Ozonu škodljivi plini so bili namreč razviti za potrebe industrije. Ob njihovem razvoju so bili prepričani, da so okolju neškodljivi. Kar je tudi res, če upoštevamo le razmere na zemeljskem površju. S časom pa so se ti plini razširili tudi v višje plasti ozračja in se v povsem drugačnih razmerah, kot jih imamo na zemeljskem površju, izkazali za škodljive zaščitni ozonski plasti. Z ozonsko luknjo nas narava tudi opozarja, da le počasi odpušča storjene napake, saj imajo mnogi ozonu škodljivi plini dolgo življenjsko dobo, so pojasnili na Arsu.

Uredništvo