SELITEV LEŠČURJEV

Ob dnevu biotske raznovrstnosti bodo selili leščurje

Portorož, 10. maj 2018
Ob dnevu biotske raznovrstnosti bodo v Portorožu poskrbeli za leščurje, ki so v nizki vodi moteči za kopalce. Potapljači jih bodo prestavili izven območja kopalnih voda.

Foto: Okolje Piran

Kot so sporočili iz Okolja Piran, bodo v soboto, 12. maja 2018, na Centralni plaži Portorož organizirali že četrto presajanje leščurjev. Leščurji, ki živijo v nizki vodi peščenega dna, so s svojo ostro lupino za kopalce moteči, zato je njihova selitev izven območja kopalnih voda nujna.

Okrog tisoč leščurjev bo presajala skupina dvajsetih izkušenih potapljačev iz obalnih potapljaških društev: RPD Piran, PGD Piran, ŠD Triton Portorož in RČD Porporela Koper.

Zbor in registracija udeležencev bo med 9. in 10. uro na ploščadi plaže, samo presajanje pa bo potekalo med 10. in 13. uro.

Leščurje bodo presadili približno 150 – 200 metrov od obale proti odprtemu morju, na območje, ki so ga določili strokovnjaki Morske biološke postaje.

Foto: Okolje Piran

Velikega leščurja, ki je ena od zavarovanih vrst pri nas, je prepovedano uničevati ali odstranjevati iz morja, zato v Okolju menijo, da je ta akcija namenjena sobivanju ljudi – kopalcev in narave – leščurjev.

Dogodek organizirajo ob Dnevu biotske raznovrstnosti, zavarovanje vrste pa je eden od ukrepov ohranjanja biotske raznovrstnosti oziroma ohranjanja pestrosti živalskih vrst, so še sporočili iz piranskega Okolja.

Povezane vsebine:

Bitlesi v Piranu

Skrivnostni svet v vodnih kapljicah