INTERVJU

Nogometna šola Ankaran

Intervju: Ivan Klun

Nam lahko na kratko predstavite Nogometno šolo Ankaran?

Nogometna šola je organizacija, v kateri se rekreirajo in družijo otroci, mladostniki, starejši in mlajši odrasli ter punce s celotne obale, nekateri pa so tudi iz sosednjih držav. Aktivnosti delimo po starostnih skupinah, vsaki pa dodelimo trenerja, ki na strokoven in profesionalen način skrbi za pravilno usmeritev vadbenih programov.

Kaj je vaše poslanstvo?

Pri otroškem programu je naše poslanstvo privzgojiti bodočim odraslim osebam prave vrednote, kot so pogum, solidarnost, delavnost, uvidevnost, pa tudi prodornost in preudarnost. Starejšim poskušamo ponuditi okolje, v katerem se lahko po napornem dnevu v službi sproščajo in družijo s svojimi prijatelji, saj zdrav način življenja pripomore k boljšim delovnim rezultatom in zdravemu duhu.

Zakaj ste se odločili za šolo?

Opazili smo, da je v Ankaranu ta sektor nekoliko zanemarjen. Želeli smo narediti organizirano okolje, kamor bi lahko starši pripeljali svoje otroke v upanju in zaupanju trenerjem, ki vodijo programe. Ustvarjamo sredino, kjer bo otrok rastel zdravo in pošteno.

Ali ste s tem oškodovali NK Ankaran – Hrvatini?

Nekajkrat smo že bili deležni podobnega vprašanja, zato ne bi rad pogreval stare juhe. Vodilnim možem Nogometnega kluba Ankaran Hrvatini želim vse dobro pri uresničevanju njihove zgodbe in ciljev. Sami smo želeli razvijati drugačno zgodbo, imeli smo drugačno vizijo za razvoj nogometa v kraju. Naše poti so se razšle, kar se je kasneje pokazalo kot dobro. Oni igrajo v prvi ligi, mi pa z domačimi fanti ustvarjamo dobro in zdravo sredino.

Kje vidite možnosti izboljšave?

Vsi, ki sodelujemo v tej zgodbi, neprestano iščemo možnosti za izboljšanje programa. Veliko rezerve imamo pri razvoju infrastrukture. Ko nam bo to uspelo dvigniti na višjo raven, bo to s seboj prineslo tudi veliko novih rešitev in idej. Delovanje društva je uspešno, saj se neprestano pogovarjamoin izmenjujemo ideje. Vedno lahko delaš bolje, predvsem pa sem vesel, da lahko računam na veliko konstruktivnih sogovornikov znotraj same organizacije.

Kako se razlikujete od ostalih nogometnih šol?

Če sem čisto iskren, ne bi vedel. Danes se od otrok pričakuje predvsem tekmovalnost, mi pa smo bolj osredotočeni na človeške vrednote in igrivost. Upam, da to počnejo v vseh organizacijah, ki sodelujejo pri vzgoji otrok. Ne bi rekel, da se razlikujemo od drugih, morda samo dajemo prednost drugim stvarem. Tistim, ki so pomembne za razvoj otrok. Na njih namreč svet stoji.

Barvna kombinacija vašega dresa je kraljevo rdeča barva (kot lahko vidimo na sliki). Nam lahko razložite, zakaj ravno ta?

V iskanju prave barve za drese smo si poskušali pomagati z vsem, kar nas obkroža v našem Ankaranu. Na eni izmed voženj na trening, sva z Vasjo (Vasja Klun, starejši brat in trener v NŠ) videla prekrasen sončni zahod na Debelem rtiču, ravno tako pa je močne, indikativne barve refoškov list, ko uveni. Inspiracija za barvo naših dresov je bila narava.

V kakšnih odnosih ste z Občino Ankaran?

Z občino se konstruktivno pogovarjamo že od samega začetka. V društvu razumemo, da ne moremo vsega uresničiti kar čez noč, a kljub temu si želimo, da bi določeni postopki za uresničevanje skupnih načrtov potekalo hitreje kot doslej.

Kako pomembna je NŠ Ankaran za občino Ankaran?

Mislim, da smo kot društvo zelo pomembni. Ustvarili smo urejeno organizacijo, ki je odprta za vse. Otrokom predajamo prave vrednote, starejšim dekletom in fantom pa možnost rekreacije. Menim, da je naša šola pomembna za širšo obalo, Istro, drznem si trditi tudi za Slovenijo, saj so naše punce izvajale program po celotni Sloveniji.

V nogometni šoli prevladujejo otroci. Kako motivirate otroke, da se redno udeležujejo treningov v času razširjene uporabe pametnih telefonov?

Trening mora biti zanimiv ter ponujati možnost neprestanega učenja novih veščin. Otroci se namreč radi učijo novih stvari. Sami menimo, da so pomemben del organizacije tudi starši, v sodelovanju z njimi lahko ustvarimo veliko. Ni težava v telefonih, bolj se mi zdi, da otroci nimajo občutka za prevzemanje odgovornosti, ravno to pa skušamo v sodelovanju s starši doseči. Prepoved mobilnih telefonov ni rešitev, otrokom je treba ponuditi zanimiv in raznovrsten program, ki se ga bodo radi udeležili.

Kako nameravate rešiti težave z infrastrukturo in s slačilnicami?

Zavedamo se, da je infrastruktura slaba, a kot društvo nimamo veliko vpliva. Po neurju smo skupaj s prostovoljci del infrastrukture, ki je ostala brez strehe, zamenjali z drugo, začasno kritino. Z občino smo o problematiki že govorili in upam, da bomo v prihodnjih letih vsem udeležencem programa lahko ponudili boljše pogoje za aktivnosti.

Kakšno znanje in vrednote osvoji otrok ob zaključku NŠ Ankaran?

Kot sem že povedal, želimo otrokom predstaviti prave življenjske vrednote. Poštenost, solidarnost, delavnost, odgovornost, sodelovanje v timu. Mislim, da bi to morali početi vsi izobraževalni programi, saj je to ključ do zdravega okolja. Pomembne so preproste stvari, kot so stisk roke, pogled v oči, pomoč upokojencu v stiski ali odstop sedeža na avtobusu. Želimo, da se otroci naučijo boriti za tisto, kar jim je pomembno. Da ne popustijo in vztrajajo pri svojih odločitvah, pri čemer pa ne pozabijo na spoštovanje, kajti zgolj tako bodo spoštovanja tudi deležni.

Mauro Belac

Povezane vsebine:

Ambient, ki navdušuje tako obiskovalce kot nastopajoče

Redka školjčna sipina v Ankaranu