ZDRAVJE

Nič ne jem, a se vseeno redim … ali se res lahko redimo “od zraka”?

Vsi smo že kdaj slišali zgornji stavek, tako kot tudi razne opazke na račun debelih ljudi. Predvsem ženske smo lahko hitro tarča takšnih in drugačnih namigovanj, kot na primer “če bi res manj jedla, že ne bi imela toliko kilogramov …”

Vendar pri vseh ljudeh to res ne deluje. Poznamo namreč več vrst debelosti, ki so odraz raznih težav, katerih ni vselej lahko obvladovati – še več, dokazano je, da se nekateri ljudje lahko odrekajo hrani in pridno telovadijo, pa se jih bodo kljub temu držali odvečni kilogrami in bodo zelo težko shujšali. Kako je to mogoče? Gre za čedalje bolj pogost pojav, ki je pogojen z biološkim odzivom telesa na določene stresne situacije.

Živimo v družbi, v kateri je pogojenost z zunanjim izgledom zelo velika in pogosto že meji na obsesijo. Debelost je stigmatizirana, prekomerne kilograme pa se celo enači s karakternimi hibami, pomanjkanjem odločnosti, discipline in podobno. O tem je že veliko napisanega, zato tega tukaj ne bom poglabljala. Razložiti nameravam, zakaj se nekateri ljudje kljub striktnemu prehranjevanju in gibanju redijo ali zelo težko shujšajo.

Obsedenost z zdravo prehrano – ortoreksija se uvršča med prehranske motnje, ob bok anoreksiji in bulimiji. To pretirano prizadevanje po zdravem prehranjevanju za ohranjanje zdravja skriva v sebi globlji razlog. Strah. Strah pred izgubo zdravja, strah pred izgubo zanimanja partnerja, strah pred izgubo nadzora, strah pred izgubo ugleda v družbi ali na delovnem mestu …

Ljudje, ki se preveč obremenjujejo s fizičnim izgledom, so pogosto žrtve samih sebe, svojih nerealnih pričakovanj in neizprosnih zahtev do sebe, pomanjkanja ljubezni do sebe, pogojenosti s pričakovanji okolice in z merili, ki nam jih vsakodnevno “servirajo” mediji in družba. Marsikoga to dobesedno uničuje, tako psihično kot fizično. Vedno nove čudežne diete in prehranski modni trendi vnašajo le še večjo zmedo, to pa pripomore k še večji stiski in tudi do zdravstvenih težav. Samo poglejmo nekaj prehranskih “nasvetov” iz zadnjih let: mleko je zdravo – mleko škodi, maslo je zdravo – maslo škodi, jajca so zdrava – jajca škodijo, pijte dosti vode – ne pijte preveč vode … pa gluten, meso, maščobe … to je zgodba brez konca. Niti dva človeka nista enaka in ni recepta, ki bi veljal za vse. Osebo je vedno treba gledati celostno.

Zmernost, potrpežljivost in sprejemanje sebe in življenja, takšnega kot je, kar je ključ do uravnovešenosti in posledično dobrega počutja, je nadomestila nerealna težnja po popolnosti in obvladovanju vseh situacij, s katerimi se soočamo. To pa je nedosegljivo. Telo lahko naše neuravnovešenosti kompenzira le do določene mere, nato pa se začnejo pojavljati razne težave, med katerimi je tudi debelost, otekanje nog, slaba prebava, povišane vrednosti krvnega tlaka, holesterola, krvnega sladkorja, vrtoglavice, razne bolečine in drugo, kar so le na videz med seboj nepovezani simptomi, pogosto pa imajo skupni imenovalec. Spet smo pri strahu in občutku ogroženosti. Večina ljudi se tega strahu ne zaveda, saj se skriva pod raznimi maskami, ki jih kažemo navzven: agresivnost, perfekcionizem, kriticizem, ciničnost, pretiran čut za odgovornost …

Poglejmo, kakšno zvezo ima to z debelostjo.

Večinoma se v življenju počutimo ogrožene, ko smo zapuščeni ali ko doživljamo eksistencialno težavo. To je lahko pomanjkanje podpore s strani bližnjih, nepričakovana premestitev v službi, izguba dela, zapustitev partnerja ali prijatelja, izguba finančne sigurnosti in podobno. Dokazano je, da ko se počutimo neljubljeni, prepuščeni sami sebi, izolirani od ostalih, ko imamo občutek, da je naše življenje na kocki, da smo vse izgubili ipd., se organizem odzove tako, da začne zadrževati vodo.

Zakaj? Gre za biološki odziv, ki izvira iz prazgodovine, oz. za prirojen program zadrževanja vode, ki je bistvenega pomena za preživetje, saj brez vode vsi metabolni procesi prenehajo delovati. Iz tega razloga organizem v stanju ogroženosti zadržuje vodo, ki jo potrebuje za preživetje, dokler to stanje ogroženosti ne mine. Ta mehanizem uravnavajo ledvice, ledvicam pa najbolj škodi čustvo strahu (to poznamo tudi iz tradicionalne kitajske medicine).

Ko smo v strahu za svoje življenje, se v telesu pojavijo naslednji simptomi: zadrževanje vode, zvišane ravni sečne kisline, povišane koncentracije sečnine in kreatinina, zmanjšano izločanje urina. Pri tem pa je pomembno vedeti tudi to, da življenjska ogroženost pomeni za vsakega nekaj drugega, saj situacija, ki za nekoga predstavlja življenjski problem, lahko za nekoga drugega pomeni le rahlo nevšečnost, ki ji bo zlahka kos. Občutek življenjske ogroženosti lahko pomeni tudi naslednje razmišljanje: “Če ne bom dovolj suha, me ne bo nihče maral. Če ne bom shujšala, me bo zapustil partner …”, to pa ni nič drugega kot strah pred izolacijo in osamo oz. strah za preživetje, in količina zadržane vode v telesu je odvisna od intenzivnosti doživljanja opisane stresne situacije.

Tipični znaki zadrževanja vode so zabuhle oči, otekle roke, noge in gležnji in povečanje telesne mase (1 liter zadržane vode pomeni približno 1 kg ali celo do 2 kg telesne teže!). Če občutek zapuščenosti in eksistencialne krize trajata dolgo, lahko oseba kljub rednim vadbam, normalni prehrani ali celo postu pridobi veliko kilogramov! Zadržana voda se namreč skladišči pretežno v maščobnem tkivu, predvsem v predelu trebuha, toda v tem primeru debelost ni posledica prekomerne telesne maščobe, temveč nastane zaradi prekomernega kopičenja vode zaradi dolgotrajnega doživljanja stresne situacije. Te vrste debelosti ne smemo enačiti z debelostjo, ki nastane zaradi neravnovesja med količino zaužite prehrane ter količino telesne aktivnosti ali zaradi motenj v metabolizmu sladkorja in maščob.

Kako to težavo obravnava holistična naturopatija?

Na telesnem nivoju je nedvomno potrebno podpreti delovanje ledvic pa tudi drugih organov (vse je povezano!), kar dosežemo s pravilno prehrano in z dodajanjem mikrohranil, ki jih v telesu primanjkuje, ter s spodbujanjem drenaže in prečiščevanja organizma. A če želimo priti težavi do dna, to ne zadostuje. Naturopati delamo na vzrokih težav, zato se je treba posvetiti tudi in predvsem doživljanju osebne stiske in ozaveščanju težav, ki so povod za nastalo situacijo. Med raznimi pristopi, ki jih uporabljamo, si pogosto pomagamo tudi z Bachovimi cvetnimi esencami, ki lahko doživljanje stiske in strahove omilijo, kar pripomore k dodatni podpori za osebo v duševni stiski (ne pozabimo, da je prav način doživljanja težave tisti, ki povzroča biološke spremembe na fizičnem nivoju).

Če je zgornji mehanizem delovanja razumljiv, lahko trdimo celo naslednje: bolj ko se obremenjujemo s kilogrami (tudi s celulitom) in bolj ko je to za nas pomembno, bolj se bomo redili (in več bo celulita)! In tu je še ena zanimiva novica: velja tudi obratno – manj kot se obremenjujemo in bolj kot smo si všeč, laže bomo izgubili odvečne kilograme. Super, ne?

Vsi se rodimo z različnimi predispozicijami. Ljudje pripadamo štirim osnovnim telesnim konstitucijam in povsem nerealno je stremeti k temu, da bi bili vsi enaki. Pomembno je, da znamo sebe sprejeti kot edinstveno, posebno in neponovljivo osebo z dobrimi in slabimi lastnostmi, ki jih imamo vsi – brez izjeme. Negotovosti, napake in ranljivost so del vseh nas, medtem ko nas perfekcionizem in previsoka pričakovanja neizbežno privedejo do razočaranja in tudi do depresije, zato uživajte v svoji edinstvenosti, zdaj!

Romina Salvi, naturopatinja, Naturopatski center Aureus – naturopatija in psihosomatska podpora, www.naturopatija.si, naturopatski.center@gmail.com

Povezane vsebine:

Avtoimunska degenerativna obolenja, ki prizadenejo gibanje – drugačen pogled na bolezen

Povej mi, kaj te boli, in povem ti, kaj misliš

Kako vam lahko naturopati pomagamo?