POLICIJSKA PREISKAVA

Nekdanji predsedniški kandidat Andrej Šiško v priporu

Maribor, 6. september 2018
Po jutranjih hišnih preiskavah, povezanih z zborovanjem Štajerske varde v začetku septembra, je še vedno v pridržanju nekdanji predsedniški kandidat Andrej Šiško in še eden osumljenec, je danes povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda. Po njegovih besedah bodo storili vse, da vsaj enega od osumljenih privedejo k preiskovalnemu sodniku.

Foto: Generalna policijska uprava

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, so danes zjutraj kriminalisti Policijske uprave Maribor in Generalne policijske uprave začeli z izvajanjem petih hišnih preiskav stanovanjskih objektov in vozil, na katerih so zasegli posamezne dokaze, ki potrjujejo sume kaznivih dejanj, med drugim tudi majice, podkape, navodila za ravnanje ob prihodu na kraj zborovanja, pištolo itd. Prostost so odvzeli in in odredili pridržanje dvema osumljenima osebama.

Na današnji novinarski konferenci je mag. Boštjan Lindav, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, pojasnil, da so primer obravnavali z vso resnostjo, a v okviru razpoložljivih zakonskih pooblastil, saj morajo za pripravo in izvedbo posameznih preiskovalnih ukrepov izpolniti visoke zakonske pogoje.

“Razumemo pričakovanja javnosti glede na odmevnost izpostavljene zgodbe, na drugi strani pa pričakujemo tudi razumevanje, da je za izvedbo posameznih preiskovalnih dejanj treba izpolniti vse predpisane zakonske standarde. Objavljen posnetek sam po sebi ni zadosten pogoj, da bi lahko komurkoli odvzeli prostost ali pri njem opravili hišno preiskavo. Izhodiščni sum kaznivega dejanja je treba s klasičnimi operativnimi ukrepi nadgraditi, s čimer postane sum verjetnejši. Šele utemeljeni razlogi za sum so podlaga za izvedbo posameznih preiskovalnih dejanj zoper osumljene osebe, npr. izvedba hišne preiskave ali odvzem prostosti. Zaradi interesa nadaljnje preiskave je bilo tudi komuniciranje z javnostmi omejeno, saj nismo mogli pojasnjevati vrste in dinamike operativnih ukrepov,” je pojasnil

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Robert Munda je podrobneje pojasnil potek preiskave ter razkril, da so kaznivih dejanj osumljene tri osebe. Za prvoosumljenega Mariborčana so ugotovili, da obstaja utemeljen sum, da je organiziral in aktivno sodeloval v zborovanju, ki je potekalo 1. septembra na območju travnika in v gozdu pri Janhovi na območju Apač.

Po njegovih besedah je iz objavljenih fotografij in video posnetkov razvidno, da je imel v posesti avtomatsko jurišno puško model M70 s preklopnim kopitom (kalašnikovka), tovrstno orožje pa po zakonu sodi med vojaško in je zato posameznikom posest nedovoljena.

Prav tako je iz objav razvidno, da je osumljenec s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov.

Foto: Generalna policijska uprava

“Osumljeni je organiziral oboroženo skupino, pri čemer je glede na cilje, ki jih je poskušal doseči, grožnja taka, da bi objektivno lahko pripeljala do nasilnega, brutalnega, strmoglavljenja vodstva države, pozival pripadnike skupine, da navedena grožnja predstavlja nujno izpolnitev cilja delovanja in kot vodja omenjene skupine 1. septembra 2018 neposredno izvedel in s prikazom na javnem omrežju ščuval širšo javnost k nujnosti, upravičenosti in izvedbi ciljev omenjene skupine in s tem ločenosti štajerskega in drugih ozemelj kot samostojnega ozemlja izven Republike Slovenije,” je pojasnil Munda.

Drugo osumljeni je po besedah vodje kriminalistov novačil in pomagal prvo osumljenemu tako, da je udeležencem, ki jih je predhodno pridobil, podal natančne usmeritve, ustna in pisna navodila o načinu oblačenja in izbiri obutve, zgodovinski pomembnosti samega dogodka ter jih seznanil, da bodo na kraju prejeli majice in podkape.

Tretje osumljeni pa je bil vpleten v neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

Preiskava je sicer pokazala, da je na prostoru zborovanja potekal le t. i. postroj, ne pa tudi urjenje ali usposabljanje.

Munda je še dejal, da imajo določen seznam imen, kdo so bili udeleženci zborovanja. “Do sedaj nismo ugotovili, da bi bili prisotni aktivni policisti ali aktivni vojaki,” je dejal in dodal, da glede tega vseeno poteka notranja preiskava na policiji.

V preiskavi navedenih kaznivih dejanj so kriminalisti ugotovili, da je bil določen del oseb, ki so bile 1. septembra 2018 prisotne na zborovanju na območju Apač, s strani organizatorjev zaveden, saj naj namen in potek ne bi bil znan do začetka dogodka, zato na policiji pozivajo vse osebe, ki bi karkoli vedele o tem dogodku, da se javijo na najbližji policijski postaji, pokličejo na 113 ali anonimni telefon policije 080 12 00.

Uredništvo