PREDSTAVITEV KNJIGE DEČEK S TATUJEM NA SRCU

Nekatere skrivnosti ne smejo ostati skrite

Izola, 19. november
Leta 2015 je Svet Evrope razglasil 18. november za Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. Njegov namen je ozaveščanje javnosti o problematiki tovrstnih kaznivih dejanj in njihovo preprečevanje. V okviru teh prizadevanj je v petek, 17. novembra, v mali dvorani Državnega zbora potekala predstavitev knjige Simona Mičića z naslovom Deček s tatujem na srcu.

Foto: Simon Mičič, avtor: Kriss Dassena

Vsak peti otrok – vsaka četrta deklica in vsak šesti deček – je žrtev spolne zlorabe. Grozljive številke še bolj grozljivega dejanja, ki prinaša dolgotrajne in negativne posledice ter tako večno zaznamuje življenje žrtev. Otroci so ranljiva skupina, ki jo je treba še posebej ščititi in si prizadevati, da njihove pravice ne bodo kršene. “Tematika spolnih zlorab otrok je težka, zahtevna in tudi neprijetna. In prav zato moramo o njej govoriti in nanjo tudi glasno opozarjati, kajti le na ta način lahko marsikatero spolno zlorabo tudi preprečimo,” je pred predstavitvijo knjige zbrane nagovoril predsednik Državnega zbora Milan Brglez. Žal je bil dogodek, kljub pomembni problematiki, izredno slabo obiskan, sploh s strani poslancev. Dečku s tatujem na srcu je namreč prisluhnilo 15 predstavnikov nevladnih institucij, predsednik Brglez pa je bil edini predstavnik državnega zbora. Ostalih 89 poslancev se dogodka ni udeležilo.

Po besedah Simona Mičića “se ljudje raje umikajo, kot da bi se soočali s temi informacijami.” A ravno javna razprava o tem družbenem pojavu je izjemnega pomena za celotno družbo, saj odpravi stigmatizacijo, tabuje in stereotipe, žrtev pa lahko le tako premaga občutke krivde, strahu in sramu. Občutki, ki so pogosto krivi za to, da se žrtev ne odloči za razkritje in prijavo teh dejanj. Minimalizacija problema in sprenevedanje sta le oviri na poti do zaščite otrok pred zlorabami.

Avtor knjige je prvi moški v Sloveniji, celo v Evropi, ki se je javno izpostavil z imenom in priimkom ter v knjigi zapisal svojo trpko izkušnjo spolne zlorabe. Tatuja, ki ga ima zarisanega na srcu od svojega desetega leta starosti, preprosto ne more izbrisati. Naučil se je z njim živeti, a pot do tega je bila težka in polna ovir. Laži, trpljenje, samoprevara, zasvojenost, depresija, nezmožnost kazanja ljubezni svojim otrokom so bili njegov vsakdan. Zlorabljen deček, ki je še vedno živel v njegovem telesu, je nenehno iskal pozornost in mu ni dovolil, da bi svoje občutke zatajil ter odrasel.

Foto: predsednik DZ, Milan Brglez, avtor: Kriss Dassena

Spolno zlorabo je težko preboleti, nikoli pa se je ne da pozabiti. Mičić je po 35 letih snel masko, pustil preteklost za seboj in si odpustil. Točko preloma je predstavljala knjiga, ki jo je dojel kot obliko samoterapije. Besede in čustva so se kar zlivale iz njega in v štirih mesecih je iz sebe dal vse tisto, česar ni mogel izraziti v vseh letih poprej. Končno je sprejel samega sebe in se poslovil od dečka. Vsega tega pa ne bi zmogel brez podpore in ljubezni njegove žene Suzane Štravs in otrok. “Knjiga je moja terapija, test mojega spomina, preverjanje moči, krotenje bolečine,“ je dejal in priznal je, da je z njo najprej želel pomagati sebi, nato pa še družbi.

Otroci, ki so doživeli spolno zlorabo, morajo biti slišani in prepoznani, pri tem pa so po Mičićevih besedah pomembne štiri stvari: da imajo ob sebi nekoga, ki mu zaupajo, da jim odrasli pomagajo ter da jim razložijo, da niso oni krivi za zlorabo, kot tudi da se ta lahko zgodi vsakomur.

Dan, namenjen ozaveščanju o spolnih napadih na otroke, ki je nastal na pobudo Združenja proti spolnemu zlorabljanju, predstavlja tudi priložnost za evalvacijo izvajanja Lanzarotske konvencije, ki zavezuje države pogodbenice, da kriminalizirajo vse oblike spolnih zlorab otrok, in opredeljuje načine, kako ukrepati proti njim, posebno težo pa daje tudi pomoči pri okrevanju otrok.

O spolni zlorabi otrok se še vedno ne govori dovolj, v primeru suma torvstnih dejanj pa se premalokrat ukrepa. Število prijavljenih primerov iz leta v leto upada, pogosto pa so sodni postopki dolgotrajni ali se ne izpeljejo do konca, kazen za storilca pa premila.

Kriss Dassena

Povezane vsebine:

Samo odrasli lahko prekinemo tragedije otrok, ki trpijo zaradi spolnih napadov

Svet Evrope objavil nasvete za zaščito otrok pred zlorabami na spletu

Mladi nam sporočajo, da nimajo za kaj živeti